Sylvia

zacusca vinete final

 

 

     Este una dintre conservele de iarna preferate de mine, plina de aroma si culoare, nu are nici un cusur decat acela ca se face destul de greu 🙂 am eu un off cu zacusca si indelungul proces de preparare. Reteta pe care v-o prezint este reteta de zacusca a soacrei mele si e excelenta zic eu, daca o sa o testati vreodata poate imi dati dreptate.

   Avem nevoie de : 5 kg vinete, 4 kg de ardei grasi ( puteti pune 2 ardei si 2 de gogosari, eu in Franta nu gasesc gogosari ), 750 ml ulei, 1 kg de ceapa, 1 litru de bulion ( e am pus ceva conserva de pulpe de rosii mixate putin mai consistent decat bulionul),  150 ml pasta de rosii , sare, piper, foi de dafin.

   Preparare se coc vinetele si ardeii si se curata de coaja :

 

zacusca vinete

 

  In ceaunul de fonta am pus uleiul si ceapa tocata marunt cu robotul si am lasat la foc mic timp de vreo 20 de minute. Dupa aceea am adaugat vinetele tocate marunt si am adaugat sare, piper, dafinul si am lasat din nou 20-25 minute.  A venit randul ardeiului sa participe la zacusca tot asa tocat marunt cu robotul. Avantajul ceaunului a fost ca a permis sa se faca totul la foc mic si nu s-a prins de vas deloc, a trebuit sa amestec doar la interval de cateva minute. La vreo 15 minute dupa ardei am adaugat pulpa de rosii si pasta de rosii si am lasat sa se faca incet inca vreo 30 de minute.

 

zacusca vinete 1

 

  Dupa ce am observat ca a scazut bine si se ridica uleiul deasuspra  putem sa punem punct procedeului de preparare 🙂 mai dregem cu sare si piper si este gata pentru a fi pusa in borcane. Eu am sterilizat borcanele in prealabil, la 180 de grade in cuptor pentru o ora. Se toarna fierbinte in borcabele fierbinti ( cu grija are si cu manusi de bucatarie )  si se infileteaza rapid sa se faca vid. Va prezint o felie spre degustare :

 

zacusca vinete final