Sylvia

 

Vinegreta este o parte integranta a bucatariei mondiale de cateva mii de ani,  aceasta licoare magica care asezoneaza salatele si legumele  este  facuta la baza dintr-un amestec de otet si ulei, cu sare si piper eventual mustar.   Proportia clasica este de o treime otet si doua treimi  ulei, putina sare si o lingurita de mustar.  De la aceasta reteta de baza s-a pornit in mii de directii asezonand dupa gust cu diferite uleiuri,  condimente, ierburi pentru a schimba si diversifica  aceasta omniprezenta vinegreta.

Pornind de la o emisiune de nutritie care recomanda o vinegreta numai pe baza de suc de lamaie si portocale  si  vrand sa o aduc la gustul meu cu putin ulei si multe arome am ajuns la aceasta vinegreta care fara exagerare va spun ca a fost ceva mai buna care am facut-o  si gustat-o vreodata.

Aveti nevoie de : o lingura mica de ulei de masline, o lingura de otet de fructe, o lingurita de otet balsamic alb, un catel de usturoi zdrobit, o lingurita mica de pasta de ardei iute, putina miere, 50 ml suc de portocale natural, putina sare si piper . Se pune totul intr-un borcanel mic cu capac si se agita bine pana la emulsionare , apoi se goleste intr-un recicient cu capac. Eu am doua  clondire mici cu capac pe care le fac cu diferite vinegrete si le tin in frigider , le aveti mereu la indemana si sunt mai bune pe masura ce timpul trece si se macereaza ingredientele. Este o explozie de arome; picant, acrisor/dulce, putin usturoi, multa prospetime de la sucul de portocale …Dincolo de toate acestea  este extrem de lejera si asezoneaza perfect orice salata, aduce o tusa subtila de arome care merg cu absolut orice 🙂 sper sa va fi starnit suficient interesul sa o faceti si o testati o sa va indragostiti de ea !