Sylvia

 

Asa cum v-am promis o sa urmez o serie de supe fierbinti care se regasesc in bucataria franceza si care cred eu trebuie gustate de toata lumea  si introduse in cinele noastre de iarna . Velouté este numele dat in bucataria franceza supei pe baza de legume sau carne care este mixata la sfarsit si este “legata” cu smantana si adeseori galbenus de ou.  Este extrem de indragita de francezi  si este servita sau ca antreu cald sau pe post de cina seara imbogatita cu crutoane si cascaval ras dupa caz.

Pentru cina de ieri am pregatit acest velouté din 4 legume : potimarron/o  specie dovleac mic portocaliu, pastranac, cartof, morcov. Mai avem nevoie de putin unt, ulei de masline, sare de mare, piper, pasta de ardei iute,  lapte,  ierburi aromate mixate cu ulei de masline si usturoi, crutoane de paine.

Preparare : se spala si curata legumele ( cu exceptia dovleacului pe care il lasam cu coaja ) si se taie cuburi egale . Se pun la caramelizat putin in unt amestecat cu ulei de masline, sa fiti zgarciti cu cantitatile se calculeaza 10 grame de unt pe persoana si o lingura de ulei de masline in plus, nu grasimile ci aromele din legume dau gustul asa ca nu e cazul sa facem exces de grasimi.

 

 

        Dupa ce s-au caramelizat usor, se pun la fiert cu apa rece cat sa treaca peste legume putin si sare de mare. Se lasa la fie bine fierte ca se se mixeze uniform.  La sfarsit se ia de pe foc se mixeaza bine cu robotul vertical, se adauga lapte pana la consitenta dorita si se asezoneaza cu  piper si  pasta de ardei iute. Se serveste fierbinte cu putin ulei de masline cu ierburi aromate si ustupoi si cu crutoane aromatizate cu busuioc. Este o nebunie de supa, catifelata si consistenta, nu mai necesita nici o completare la cina. Daca doriti puteti sa adaugati smantana lichida si parmesan ras dar eu am servit-o simpla si a fost excelenta. Va doresc pofta buna !