Sylvia

 

    Acest tip de muraturi se numesc verze in Ardeal si sunt minunate iarna la o friptura de porc aromata sau la o iahnie de fasole….lista ar putea continua :).

   Eu am facut de aceasta data dintr-o varza mare de 2 kg pentru ca nu am avut la dispozitie decat borcane mici de 800 de grame . Varza se taie fidelute subtiri, se freaca bine cu sare mare ( sa fie mai sarata ca o salata obisnuita ) si se amesteca cu frunze de telina taiata marunt si o lingurita de chimen. Mai avem nevoie de telina frunze, dafin, cimbru verde. Se mai poate amesteca si cu morcov dat pe razatoare sau cu varza rosie, eu ma facut varianta “clasica” a casei de acesta data.

 

ardei cu varza

   

         Se lasa varza sa actioneze cu sarea timp de 2 ore si apoi se pune in borcane. Incepem prin a pune ierburi aromate, telina verde, cimbru verde  ( se poate pune si uscat ) dafin si apoi se taseaza bine varza. La mijlocul borcanului mai punem un strat de frunze aromate si de dafin si continuam cu varza, la fel la sfarsit incheiem cu un rand de ierburi    aromate. Daca varza a stat suficient cu sare nu mai are nevoie de apa in completare pentru ca lasa ea, daca aveti o varza mai uscata cumva si nu lasa suficienta apa, se completeaza in borcan pana trece peste varza cu o compozitie   facuta asa : o jumatate litru apa, o jumatate lingura sare si o jumatate lingura otet, fiarta si racita.  In camara se pune un platou sub borcane pentru eventualitatea in care iese apa din borcane in urma fermentatie in urmatoarele zile . Daca temperatura nu este scazuta in 5-7 zile se pot consuma deja…eu abia astept sa atac borcanele mele :     

 

verze