Sylvia

 

   Tarte flambée este  o tarta sarata foarte indragita in bucataria frantuzeasca ( o regasim si in bucataria  germana ), emblema culinara a regiunii Alsacia.  Este o tarta in forma dreptunghiulara a carei denumiri poate poate produce confuzii nu este o tarta “flambée ”  in sensul in care ne asteptam de a fi flambata cu alcool ci coapta in flacari de unde vine si denumirea.  Se cunosc patru tiputi clasice de tarte flambeé : 1 clasica : cu ceapa si bucatele mici de kaiser crud ( lardons in franceza)  2. gratinée : tarta clasica + o specialiatte de  cascaval numit gruyère  3. forestiera:  gratinée + ciuperci si  4. tarte flambée cu mere : o tarta dulce cu mere flambata cu o specialitate de  alcool numit  Calvados.

    Va prezint azi  reteta clasica de tarte flambée cea care imi place mie cel mai mult din retetele testate. Eu am adaptat la sezon si pe  langa ceapa normala am pus si un fir de ceapa verde, a iesit excelenta.

    Avem nevoie de un aluat  de paine sau de pizza, eu am facut pizza si aveam aluatul clasic de pizza la indemana : 500 grame faina, 25 grame drojdie, sare, apa si ulei de masline.

    Pentru garnitura avem nevoie de : o ceapa mica ( echalote am pus eu ), un fir de ceapa verde, 2 linguri de smantana groasa de 30% grasime, 2 linguri de  iaurt gras , 200 grame de cuburi de kaiser ( lardons in franta ) , o lingura de unt , sare, piper, nucsoara :

taret flambé

  

   Preparare : se intinde o foaie subtire dreptunghiulara pe care o asezam intr-un vas termorezistent pensulat in prealabil cu unt .

tarte flambé 1

 

  Coacem foaia timp de 5 minute in cuptorul preincalzit la 210 grade.  Intre timp ne ocupam de garnitura: taiem ceapa fasii subtiri si rondele cea verde. Intr-o tigaie punem untul si atunci cand s-a topit adaugam ceapa, o lasam 1-2 minute cat sa devina translucida si adaugam smantana,  iaurtul, sarea, piperul si nucsoara si amestecam pana la omogenizare :

 

tarte flambé 2

      Turnam aceasta garnitura peste foaie si adaugam bucatelele de kaiser :

 

tarte flambé 3

 

    Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheaga smantana si se rumenesc bucatelele de kaiser :

 

tarte flambé final

 

  Este foarte aromata si consistenta, foarte  buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu o salata mare asortata :

 

tarte flambé final 1