Sylvia

tajine 4

    A trecut ceva vreme de cand imi doream un vas de tajine, am tot amanat ca nu gaseam marimea potrivita si sunt destul de pretentioasa cu vasele mele. Vasul de tajine este un vas tarditional de ceramica,  folosit in Africa, Maroc, Cipru, Tunisia, care are o forma tuguiata.   Dupa ce ani la rand am luat lucruri care se dovedeau ulterior a nu fi asa folositoare chibzuiesc bine inainte de a-mi lua ceva 🙂 .  Vasul acesta mi-l doream pentru ca am tot vazut mancare preparata in el si toata lumea zicea ca e perfecta.  Cand am gasit in sfarsit un vas de 28 de cm circumferinta nu am mai stat pe ganduri, e perfect nici prea mare sa nu incapa in cuptor nici prea mic sa fie de o persoana si sa nu poti pune 2 deodata.

     L-am inaugurat cu o mancare de pui cu legume care mi s-a parut la final extraordinara.

    Avem nevoie de cateva bucati de pui ( eu am pus doar 3 pulpe inferioare ca am facut in cantitate mica de proba 🙂  ),  5 cartofi mici rosii, o ceapa echalote, un dovlecel zuchinni, un morcov de gradina.

 

tajine pui

 

    La capitolul condimente am folosit sare, piper, putina boia, ulei de masline, un varf de cutit de curcuma,  o lingurita de Raz el Hanout ( un condiment specific care are il compozitie curcuma, chimen, sare, fenicul, coriandru, ardei, usturoi, ghimbir ) cu un gust foarte particular pe care il gasm in mai toate mancarurile acestei regiuni.  Am condimentat pulpele de pui cu sare piper, boia si am pus peste el praf de Raz el Hanout :

 

tajine 1

 

    Am aranjat apoi in vasul de tajine legumele si am pus carnea deasupra. Am facut un amestec din o jumatate canita de apa, putina sare, piper, curcuma si Raz el hanout si am turnat peste carne si legume si am pus 2 crengute de cimbru verde  :

 

tajini 2

 

     Aceasta operatiune fiind incheiata vasul a luat drumul cuptorului. L-am lasat 45 de minute la 210 grade cu capacul acoperit :

 

tajini 3

 

     Dupa 45 de minute i-am scos capacul si l-am mai lasat 15 fara sa se rumeneasca putin carnea. Daca vreti o compozitie mai zemoasa faceti toata operatiunea cu capac, este binevenit mai ales la tajine-ul de legume unde trebuie  sa ramana  mai mult sos.   Continut a fost delicios, cartofii foarte bine patrunsi, aroma data de condimentele specifice excelenta si carnea super frageda. Daca aveti ocazia sa va luati un asemnea  vas nu ezitati , merita din plin.   Se poate aseza pe masa asa cum este si se serveste fiecare din el ( traditia marocana spune cu mana, cu trei degete 🙂 aici va las pe voi sa decideti ce si cum  ….eu nu am renuntat la furculita ) . O sa mai vin sigur cu alte retete  de tajine, pana atunci va invit la un capanel de pui :

 

tajine final