Sylvia

 

bile sushi final

 

Are diverse denumiri in functie de forma si de compozitie : nigirizushi  care este facut din orez presat care are desupra o bucata de peste crud, fructe de mare sau omleta ; temarizushi  care este cel mai intalnit in bucatria familiala in japonia, este o bila de orez care are in compozitie bucati mici de peste crud, legume, fructe de mare  si makizushi cel mai cunoscut care este facut dintr-un strat de orez care are in mijloc peste sau legume, omleta su fructe de mare si este rulat apoi in foaia de alga uscata Nori si taiat cilindri mici de 1,5 cm. Se serveste asezonat cu so de soya, cu wasabi, pasta picanta japoneza si cu ghimbir macerat ( preparat cu miere si otet de orez ) .

    M-am gandit sa fac de aceasta data sushi care nu implica neaparat foaia de alga neagra Nori pentru ca nu toata lumea o gaseste in Romania si as vrea sa adaptam mereu retetele pentru a putea mereu degusta ceva nou.

    Ingrediente necesare : orez pentru sushi ( eu am folosit ieri o canita de cafea plina cu orez) dar se poate inlocui cu un orez mai lipicios  , otet de orez spune  reteta se poate inlocui un un otet alb daca nu gasiti , 2 linguri de zahar, cateva de somon ( se poate inlocui cu pastrav afumat, macrou afumat, orice  peste crud afumat) ,  o bucata de castravete curatat, wasabi, sos de soya.

   Preparare: am pus orezul la fiert, exact ca in instructiunile de pe pachet. Spalat bine prealabil, pus un volum de orez ( o canita am pus eu ) si 1,5 volume de apa rece, putina sare. Am lasat sa clocoteasca tare 2 minute apoi am dat focul incet si am mai lasat 13 minute pana la absorbtia completa a apei , amestecand incet din cand in cand. Apoi am lasat orezul la racit 10 minute. Separat am facut intr-un bol un sfert de canita de otet de orez, 2 linguri de zahar ( de trestie am pus eu ) si putina sare. Am turnat amestecul peste orez si am amestecat bine. Orezul este foarte lipicios dar bobul ramane totusi intreg .

   Intru-un bol am amestecat o parte din orez cu somon taiat cubulete mici de tot :

 

bile sushi

 

 

    In alt vs am amestecat orez cu cubulete mici de castravete :

 

bine sushi 1

 

  Din amestecurile obtinute am modelat bile mici de sushi, acestea sunt  temarizushi  :

 

bile sushi 3

 

     Din alta parte de orez am modelat niste  suluri mici aplatizate peste care se pot pune fasii de peste crud  :

 

bile sushi 4

 

  Acestea sunt  nigirizushi , puteti sa le puneti deasupra fructe de mare ( creveti sectionati, calamari) sau omleta  eu am pus doar somon de data asta si am pus si o fasie mica de alga de decor 🙂 . Am facut un platou asortat cunigirizushi  si temarizushi ,  o gustare rece excelenta daca vreti sa testati si gusturi noi. Se servesc stropite cu putin sos de soia si pasta iute wasabi care seamana cu pasta noastra de hrean ( e tot ceva sortiment de  hrean) doarr ca e mult mai iute.   

 

bile sushi final 1