Sylvia

 

  Cum va incalziti in serile de iarna ?  Primul lucru care va vine in minte e poate un ceai fierbinte sua un vin fiert…:) eu prefer in serile de iarna o supa fierbinte. Cina este adesea constituita ditr-o supa, o salata sau ceva leger dar suficient de consistent.

   Fara prea multa poveste vreau sa va prezint lumea supelor din Franta, potage, velouté, consommé, soupe… o multime de denumiri si de variatii , arome si texturi diferite dar fiecare deosebita in felul ei. Astazi supa/potage de dovlecel. Pentru 3-4 portii avem nevoie de un dovlecel mediu verde eu am folosit un zucchini , un cartof taiat cuburi mai mari, o bucata mica de telina, o lingura de ulei de masline, sare, piper, condimente in functie de gust ( eu am pus o lingurita de pudra de legume uscate: rosii, ceapa, usturoi, origano, curcuma, paprika) o lingura de smantana, verdeturi aromate in functie de preferinta ( eu am folosit marar verde) .

  Preparare: se spala, curata, taie si spala inca o data legumele. Punem cartoful si telina taiata cubulete intr-o oala medie de marime cu o lingura de ulei de masline si le lasam sa se inmoaie la foc mic. Adaugam dupa cateva minute dovlecel si condimentam cu sare si piper si lamas inca  un minut sau doua. Completam cu apa sau fond de legume in asa fel incat sa avem putin peste dublu cantitatii de legume din oala, va dau aceasta indicatie pentru ca varianza in functie decate legume folositi. Adaugam condimentele si lasam sa fiarba la foc mic 15-20 minute. Se mixeaza apoi tot si se repune la fiert. Se asezoneaza cu o lingura de smantana si deindata ce da in clocot se opreste focul.  Mai dregem cu condimente dupa gust si servim supa calda garnisita  cu marar verde si crutoane de paine, va doresc pofta buna !