Sylvia 10 min. 45 min.

Bine v-am regasit, stiu ca a trecut multa vreme  de cand nu am mai ajuns pe blogul meu, care nici nu a fost functional, l-am transformat putin, lucram inca la el 🙂 fratele meu imi este de mare ajutor …si incerc ca pe viitor sa revin si la partea de bloger pe langa cea de bucatar profesionist. Am facut o pauza mai lunga din lipsa de timp si parca sincera sa fiu am si simtit nevoi asa fac o pauza de blog si sa revin atunci cand inspiratia imi va dicta sa revin, cu o noua abordare si incercand sa public retete si articole pe care nu le gasiti peste tot si care v-ar putea fi de ajutor.  Deschid noua serie de retete pe blog cu o supa vegetariana facuta in prima zi de post, a carei provocare a fost sa fac galuscutele de gris fara ou …si da am reusit din prima incercare !!!

Timp de pregatire : 10 minute

Timp de preparare : 45 minute

Cost : reteta economica cu cost mic

Dificultate : redusa

 

Aceasta supa este perfecta pentru cei care sunt vegetarieni sau pentru perioadele de post si de ce nu pentru oricine pesntru ca este atat de aromata si usoara incat este o incantare pentru corp si suflet. Avem nevoie de foarte multe legume  pentru supa : ceapa galbena, morcovi , pastranac, radacina de patrunjel ( pe care eu am gasit-o sa o cumpar la Metro , pentru prima data de zece ani de cand sunt in Franta pastranac gaseam dar patrunjel si leustean nici vorba ), telina radacina si tija, pudra de legume deshidratate ( in Romania am vazut un amestec de legue deshidratate de la Sanovita pe care l-am testat si il recomand ), sare de mare bruta ( singura cu care gatesc de cativa ani ), piper boabe si piper proaspat macinat .

Pentru galustile de gris provocarea a fost sa reusesc sa le fac fara ou, dupa o documentare rapida am vazut ca oul de poate inlocui cu multe alte alimente, in functie de rolul pe care il joaca in reteta ( nu o sa intru in detalii pentru ca voi scrie un articol despre asta ) aici avand rolul de liant si de umidificare a fainii de gris am optat varianta de a fososi apa de la nautul fiert ( se poate folosi si apa de la conserva de naut fiert daca nu este cu conservanti ) care datorita amidonului din naut si consistentei ei seamana foarte bine cu albusul de ou . Recunosc ca am fost sceptica dar a iesit super bine 🙂 si varianta facuta de mine se mai poate inca imbunatatii la capitolul culoare sau textura dar asta va fi urmatoarea incercare. Deci pentru galustile de gris folositi 150-200 ml de apa in care ati fiert nautul, o lingurita de ulei ( masline sau ulei de floarea soarelui nefiltrat ) putina pudra de legume deshidratate, sare, piper, faina de gris cateva linguri ( cantitatea o sa difere in functie de cat de consitenta este apa in care ati fiert nautul dar la final trebuie sa fie o pasta moale, o lingura rasa de faina alba, un varf de cutit de bicarbonat.  Sa vedem acum metoda de preparare .

1. In prima faza se curata si se spala legume , cantitatea lor va varia in numarul de portii pe care il faceti. Nu  o sa va invat eu sa faceti o supa de legume pentru ca toata lumea stie, ce pot eu sa va spun in plus este ca cea mai buna supa de legume sau sau supa de carne cu legume iese atunci cand folositi 2 serii de legume. Legumele care au fiert indelung in supa ( fie ca e vorba de supa de pui, vita etc ) nu isi mai pastreaza consistenta si vigoarea necesare, le lipseste la final acea parte crocanta si revigoranta asa ca sfatul meu este sa impartiti legumele in 2 portii. Faceti o supa (un bouillon ) de legume cu mult morcov, ceapa ( secretul pentru o culoare frumoasa este sa lasati o ceapa galbena cu coaja, doar spalata bine si taiata in doua) radacina de patrunjel, telina tija si radacina, sare bruta si piper boabe pe care o fierbeti la foc mic timp de 40 de minute. Legumele care au fiert se filtreaza si nu se arunca se folosesc la un piure de legume sau la ingrosat supe/sosuri.

2. In a doua faza supa de legume se repune la fiert dupa ce  fost filtrata si se adauga in ea putina pudra de legume deshidratate care o sa o coloreze si sa ii adauge un peps de culoare si texturi,  rondele de morcov, patrunjel si telina radacina pe care le vom fierbe numai 5 minute pentru a pastra intreaga  aroma si consistenta crocanta. Se asezoneaza la final cu sare si piper proaspat macinat dupa gust.

3.Pentru galustile  de gris se foloseste un bol mai mare in care se pune apa in care a fiert nautul, se adauga putina sare si piper si un fir de pudra de legume deshidratate, o lingurita de ulei si  se amesteca bine ( eu folosesc mereu o furculita pentru cu care pot sa bat totul ca si cu un tel ). Se adauga grisul in ploaie pana avem o pasta fina, adaugam apoi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si o lingura rasa de faina. Este bine ca sa lasam compozitia sa se odihneasca pret de 10 minute ca sa aiba timp sa lucreze bicarbonatul si o sa observati ca pasta moale care era la inceput devine o masa compacta. Eu am fiert galustile separat in apa cu sare, apa se va colora mai tare la amidonul din faina dar nu este nici o problema, galustile vor ramane intregi. Se fierbe apa si atunci cand clocoteste de reduce focul la mediu si cu  o lingurita de ia din compozitia de galusti si se pune in apa clocotita, se stropesc apoi cu putina apa rece sa “se sperie ” si sa fie pufoase si se lasa la fiert la foc mediu pret de 5-6 minute in functie de marimea lor.  Va pun o poza cu compozitia ca sa puteti vedea cat de aerat si ce consitenta trebuie sa aiba :

IMG_8831

 

4. Urmeaza etapa cea mai simpla, in supa de legume finalizata se adauga galustele de gris si le lasam sa ajunga in clocot. Supa este gata, nu ramane decat sa o serviti fierbinte, cu putin patrunjel verde sau alta iarba aromatica in functie de preferinte.  Dupa ce este servita in bol/farfurie adaugati cateva picaturi de ulei , eu am folosit ulei de floarea soarelui nefiltrat care are un gust sublim. Este extrem de aromata si lejera, sincera sa fiu cred ca mi-a placut mai mult decat supa de pui ! Va doresc pofta buna is va invit sa imi treceti pragul site-ului si pentru alte retete :

 

IMG_8798