Sylvia

 

    Gatesc adesea supa de pui sau de curcan fiind prefrata baietilor mei, de data asta am facut si taietei de casa sfatuita de bunica mea la telefon 🙂

     Am pus pentru supa un bol mare cu legume : cativa morcovi, 3 cepe, un fir de telina, radacina de telina, o jumatate de ardei,  puteti pune ce legume aveti prin casa pastranac, parunjel…cu cat mai multe cu atat mai bine :

 

supa de curcan

 

 

        Em am pus de data aceasta o pulpa de curcan mare de un kilogram , la o cantitate de 4-5 l cum fac eu trebuie sa fie adaptata atat cantitatea de carne cat si de legume pentru a obtine o supa gustoasa.

 

supa de curcan 1

 

      Am pus carnea cu legumele la fiert  impreuna cu o lingura de vegeta mea naturala ( delikat de legume daca nu aveti ) , cateva boabe de piper si putina sare si m-am ocupat de taietei . Pentru taietei avem nevoie de faina si oua proaspete si ” nu se poate sa nu iasa buni” spune bunica mea si are dreptate.  Eu am folosit vreo 400 grame de faina alba pentru paine si  3 oua. Incepem prin a face o gramada de faina direct pe masa si presaram putina sare si punem un ou in mijlocul gramezii.  Pe masura ce vom omogeniza mai completam cu cate un ou:

 

supa de curcan 3

 

         Se framanata cu grija aluatul avand la indemana un vas cu apa calduta in care sa ne punem mana din cand in cand petru a modela mai usor aluatul. Este gata operatiunea atunci cand obtinem o bula de aluat uniforma si ferma.  Se intinde o foaie subtire si  rotunda, intorcand foaie din cand in cand si presarand faina daca trebuie,in mod normal aluatul nu este deloc lipicios. Se lasa foaia la uscat timp de  45minute – o  ora depinde mult de umiditate si temperatura :

 

supa de curcan 4

 

         Se taie taieteii fin de tot impaturind  foaie in mai multe straturi, lasand fasia de baza de o dimensiune de 2-3 cm. Este o operatiune putin migaloasa eu am concluzionat ca probabil o sa imi iau o masina de facut taietei  🙂 Ii lasam la uscat putin dupa care ii fierbem in apa cu sare, jumatate cantitatea am pus-o la pastrare intr-o punga de hartie

 

supa de curcan 5

 

         Se stoarce supa pastrandu-se morcovii taiati rondele si  se pun in ea atunci cand clocoteste din nou taietii . Punem peste ierburi aromate taiate fin de tot, patrunjel sau telina in functie de preferinta si lasam inca 5 minute acoperit vasul. Se serveste fierbinte si este delicioasa….pana la urma a meritat efortul 🙂 . Felul doi am facut piure de cartofi si am servit cu pulpa de curcan prajita in ulei de masline si  cu muraturi.

 

supa curcan 6