Sylvia

 E un sos clasic care merge in zeci de combinatii si care ne incanta mereu. Se face in zeci de variante, cu cascaval sau parmezan ras in compozitie, cu verdeturi maruntite chiar si cu fructe confiate maruntite prin el. Eu va dau azi reteta  mea de sos  clasic pe care puteti apoi sa il imbunatatiti cu ce doriti .

  Avem nevoie de 50 grame de unt ( de cea mai buna calitate, eu iau pt acest sos  unt bio de la marca care stiu ca imi place cel mai mult ), 15 grame ( o lingura si jumatate)  de faina fina ( eu pun faina pentru patiserie) 250 ml lapte  rece de la frigider ( cantitatea poate sa difere in functie de unt si faina, adaugati cate putin pana ajunge sosul la consistenta dorita), sare, o umbra de nucsoara, piper alb.

   Preparare: intr-o caserola punem untul la topit la foc foarte mic   :

sos bechamel

     Adaugam apoi faina in ploaie si amestecam bine luand vasul de pe foc, eu folosesc mixerul cu un singur brat si pe viteza cea mai mica. Adaug apoi sarea, o umbra de nucsoara, piper alb si  laptele rece putin cate putin, iau vasul de pe foc pana la omogenizare si apoi il pun din nou sa clocoteasca :

 

sos bechamel 1

 

     Se repete operatiunea cu adaugat de lapte si luat de pe foc pana cand obtinem dupa clocotire consistenta dorita la sos. Sosul se poate pastra la frigider de pe o zi pe alta, eventual se subtiaza din nou cu putin lapte daca trebuie. Este foarte fin si are aroma aceea speciala de unt amestecat cu lapte  atunci cand se topeste in gura, de asta e important sa folositi un unt foarte bun.  Recomand oricui  sa faca sosul bechamel in casa nu se compara cu cel cumparat :

 

sos bechamel final