Sylvia

 

Bine v-am regasit , vin astazi cu o reteta calda si aromata in ton cu sezonul rece care avanseaza cu viteza. Despre scoici gratinate vroiam sa va va vorbesc de multa vreme, abia asteptam sa fac reteta si sa o impartasesc pentru ca ma tenteaza si pe mine de multa vreme 🙂 . Este extrem de simplu de facut si are nenumarate variante, cea mai clasica este cu pesmet amestecat cu ulei de masline, usturoi si si patrunjel, mai este o varianta cu unt ( sau maître d’hôtel  unt cu lamaie stoarsa  si mult patrunjel)  sau cu unt escargot ( cu patrunjel, usturoi, echalotte , este untul care asezoneaza adesea melcii, traiesc in Franta 🙂 si aici intalnim adesea melcii in retete ) .  Se mai pot gratina cu legume, cu branza cu mucegai, variantele sunt nenumarate.

Eu va voi prezenta varianta mea de scoici gratinate aromatizate cu ardei rosu si ciuperci champignon. Avem nevoie de : scoici de calibru mare ( au am avut scoici spaniole de corde) , cateva ciuperci champignon, o jumatate de ardei rosu, putina branza fondanta , un strop de ulei de masline, piper, putin vin alb,o lingura de smantana lejera, usturoi, patrunjel.

In prima etapa vom proceda la deschisul scoicilor( spalate bine in prealabil si lasate macar 2 ore in appa rece sa iasa nisipul din ele ) . Le punem intr-o tigaie mai mare de preferinta sa nu fie suprapuse si adaugam doar un strop de vin alb :

       O sa observati cum in doua minute maxim se deschid singure si lasa chiar multa apa :

        Dupa aceea le deschidem si patram doar partea in care a ramas scoica . Separat se calesc /glaseaza in putin ulei de masline la foc mic ciupercile cu ardeiul rosu taiat cuburi mici, se deglaseaza cu vin alb, se adauga usturoi zdrobit din belsug  si se leaga compozitia cu o lingura de smantana lejera. Se adauga putin piper si patrunjel verde si avem compozitia pentru umplut scoicile. Cu ajutorul unei lingurite se adauga putina compozitie in fiecare scoica  :


                 Se adauga putin branza fondanta si patrunjel si iau drumul spre cuptorul pus pe grill si incalzit in prealabil. Pret de cateva minute 2-3 daca aveti un grill puternic totul este gata. Deindata ce branza s-a topit si colorat sunt numai bune de servit. Eu am facut un sos alb din reductia de la sucul lasat de scoici cand s-a deschis pe care l-am legat cu putin amidon si vin alb si l-am aromatizat cu patrunjel din belgug. Se servesc fierbinti, cu busuioc verde daca aveti si sunt un antreu cald excelent :