Sylvia

Pentru ca vroiam sa fac niste sarmalute cu varza  de vara  si varza care o gasesc aici e prea tare am ascultata de sfatul unei prietene care mi-a zis ca a facut cu varza chinezeasca si mi-am incercat norocul, multumesc Lili de sfat au iesit excelet !

Avem nevoie de o varza mare chinezeasca :

sarmalute

Am desfacut frunzele si le-am dat un clocot in apa cu sare si otet, calclulati o lingurita de sare si o lingura de otet la fiecare litru.  Le-am adaugat in vas cand colcotea apa si le-am lasat 3-4 minute pana si-au schimbat culoarea si s-au inmuiat. Varza chineazeasca e mult mai frageda ca cea de vara romaneasca si nu trebuie lasata mult timp la clocotit. Le scoatem si le lasam la racit.

Intre timp m-am ocupat de compozitia de  sarmale. Avem nevoie de : 400 grame de carne de vita tocata fin, 200 grame de kaiser afumat taiat bucatele mici de tot, 3 cepe mici maruntite,  o canita de orez, sare, piper, cimbru maruntit uscat, putin marar uscat, 50 ml ulei, 2 linguri de pasta de rosii.(Mi-a mai ramas compozitie dar o folosesc in viitorul apropiat 🙂 ) Este reteta de sarmale a mamei mele si mi se pare cea mai reusita combinatie din cate am mancat .

sarmalute 1

Punem la calit in ulei ceapa tocata marut si o lasam pret de cateva minute la foc minim pana devine translucida. Adaugam apoi bucatile de kaiser si le lasam cateva minute, apoi vine randul carnii de vita sa tina companie celorlalte bunatati din oala . Condimentam bine cu sare, piper, cimbru uscat si o umbra de marar uscat si adaugam pasta de rosii . La final adaugam orezul si amestecam bine pana al omogenizare. Luam commpozitia de pe foc si lasam sa se raceasca si purcedem la impachetatul sarmalutelor. Iarna imi plac sarmalele facute mari, mi se pare ca se potrivesc mai bine sezonului si bucatilor de carnati afumati si ciolan 🙂 acum le-am facut mititele de tot, varza a fost excelenta asa ca nu am avut probleme cu impachetatul :

sarmalute 3

Le-am asezat cu grija in vasul roman pe un pat de varza maruntita. Ca sa nu se plictiseasca singure le-am alaturat 2 carnaciori rotiti , nu au fost ei afumati dar au facut cinste numelui si s-au dovedit deliciosi.  Peste sarmalute am turnat 250 ml de apa cu putina sare si o lingura de pasta de rosii diluata bine. Am mai presarat peste cateva fire de cimbru uscat, imi place cum se “lipeste ” de sarmale la fiert. Eu mai pun cateva fire de leustean uscat la fiert cu ele, le da un gust deosebit, merita sa testati o data reteta 🙂 .  Apa trebuie sa fie doar cat sa acopere sarmalutele. Am asezat capacul si vasul  a luat drumul cuptorului  unde a zabovit 15 minute la temperatura maxima apoi inca 30 minute pe 220 grade. Dupa miros mi-am zis ca sunt gata, nu se putea altfel la ce aroma invadase bucataria :

sarmalute 4

Puteti sa le serviti fie simple fierbinti scoase cu grija din  vas :

sarmalute 5

Sau stropite generos cu niste smantanica grasa si insotite de un ardei iute daca va ganditi ca nu va testati colesterolul  in zilele urmatoare si nu merita deci sa stricati festinul unor sarmale adevarate :

sarmalute final 1