Sylvia

 

   Este o mancare simpla si aromata care face fata foarte bine si unei mese festive si unui pranz de duminica: roti de porc in vas roman. Este vorba de cotletul intreg de porc legat cu ata , roti cum se numeste in Franta acest preparat de carne, care se gaseste in toate magazinele in toate variantele posibile: porc, vita, curcan, vanat.

     Avem nevoie de un cotlet de porc intreg de 1 kg, sare, piper, amestec de condimente pentru gratare,  50 ml ulei, o lingura de sos de soya, 100 ml vin alb, boia, o ceapa medie, putin morcov, o bucata mica de telina, verdeata aromata in functie de preferinte ( eu am pus rozmarin, salvie si telina) , cativa catei de usturoi.

   Preparare :  spalam cotletul si il tamponamapoi bine cuun servet absorbant de hartie sa fie bine uscat. Il frecam cu sare , piper si boia, condimente, il impanam cu usturoi si prindem pe sub firete de ata ierburi aromate :

roti de porc

 

    Separat mixam ceapa, morcovul, telina si verdeturile si le turnam peste cotlet si repartizam peste tot un strat uniform de legume mixate ( e mai buna aceasta varianta decat orice alt aromatizant gen vegeta si da o aroma deosebita la fripturi ) :

roti de porc 1

 

      Facem apoi separat un amestec din ulei, vin soia si turnam peste cotlet. Il lasam la marinat cateva ore la frigider. Dupa aceea asezam cotlletul  in vasul roman, turnam peste  el sosul in care a stat la marinat, mai presaram putina verdeata , boia si optional  seminte aromate ( seminte de fenicul si anason am pus eu ) :

roti de porc 2

 

     L-am lasat la cuptor la 240 de grade, cu vasul acoperit , timp de 45 de minute. Am scos apoi capacul si l-am mai lasat la 220 de grade  descoperit pentru  inca 30- 45 de minute. Temperatura poate varia putin in functie de cuptor, dupa ce scoateti capacul lasati la temperatura medie sa se patrunde bine cele 30- 45 de minute.  Este gata cand este bine rumenit, eu l-am servit presarat cu putine verdeturi :

roti e porc 3

 

      A fost o friptura  perfecta, am facut-o si in zilele de Paste si am servit-o cu o garnitura de legume : morcovi, cartofi mici si ceapa echalote. Va doresc pofta buna daca testati reteta !

roti final