Sylvia

 

    M-am gandit cum sa numesc aceasta reteta pe care am invatat-o la cursul de bucatarie dietetica la care am fost, pana la urma am ales varianta cea mai simpla 🙂 rosii umplute. Reteta se numeste in franceza “Religieuse de tomate au surimi ”  denumire  data de forma rosiilor umplute care au in varf o rosie mica cerise care evoca ca forma prajitura Religieuse foarte cunoscuta in Franta si foarte buna, o sa va vorbesc o data de ea.

   Cateva principii dietetice simple ale aceste retete : inlaturati grasimea animala si aduceti grasime vegetala, se inlatura maioneza dar se aduce onctuozitate si gust cu o “maioneza” dietetica facuta din iaurt simplu, galbenus de ou fiert sau ou intreg fiert si ierburi aromate.  Nu o sa va vina sa credeti dar aceasta “maioneza” este delicioasa si merge de minune la orice  salata si amestec care ar cere maioneza.

   Avem nevoie de rosii rotunde mari, rosii cerise in numar egal cu rosiile mari, un avocado ( aduce acizii grasi de origine vegetala), cateva batoane de surimi, creveti mici decorticati, 3 linguri de iaurt simplu mai consistent care nu curge/fromage blanc aici, o lingurita de mustar, un ou fiert tare mixat, putina zeama  de lamaie, sare, piper ierburi aromate in functie de preferinta eu am pus marar verde si ciboulette/cozi de arpagic.

   Preparare: pregatim ingredientele se  spala si se golesc  rosiile mari se spala si se curata  avocado  :

 

         Se toaca marunt batoanele de surimi, avocado se taie cubuletze, capacele de la rosii se taie de asemenea cuburi mici. Intr-un bol mai mare amestecam toate acestea impreuna cu cativa creveti mici si cu “maioneza” dietetica. Aceasta se realizeaza dintr-un ou fiert tare, de la care folosim sau numai galbenusul sau oul intreg asa cum am facut-o eu, maruntit bine cu mixerul sau pasirat , amestecat cu 3 linguri de iaurt nature, sare, piper, zeama de lamaie  si ierburi aromate. Nu o sa va vina sa credeti ce gust bun are si ce onctuozitate.  :

 

    Se amesteca cu grija cu o spatula si se mai drege dupa gust cu condimente si ierburi aromate, eu am mai pus marar si cozi de arpagic. Se umplu rosiile cu aceasta compozitie si se garnisesc la final cu o rosie mica cerise. Eu m-am jucat putin si am mai adaugat un crevete mic si o rondea de baton surimi :

 

        Pentru ca imi mai ramasese compozitie am garnisit cu ea si niste frunze de  andive  care au completat de minune gustul. Se lasa la rece 15 minute inainte de a fi servite. Este o mancare absolut delicioasa si saraca in grasimi o recomand cu  caldura pentru orice ocazie, la orice ora in orice anotimp 🙂 :