Sylvia

    Imi place in mod deosebit  acest fel de mancare, imi lasa impresia ca orezul este apreciat aici la adevarata lui valoare, nu servit ca o garnitura sau un produs auxiliar si demonstreaza ca pregatit asa cum trebuie poate constitui in sine o masa delicioasa, aspectuasa si plina de arome. Italienii stiu foarte bine asta si il pregatesc in zici de feluri,  preferatul meu este riotto cu hribi dar astazi va prezint reteta de la risotto cu legume.

     Avem nevoie de : 200 grame de orez pentru risotto( arborio am avut eu acum ) , 50 grame de unt( puteti inloui cu ulei de masline) , o ceapa mica, 100 ml vin, 350 ml supa de legume, un dovlecel mic ( zucchini am pus eu, cel cu coaja verde inchis la culoare) , o jumatate de ardei rosu taiat cubulete mici,o tija medie de telina, o lingura de ulei de masline,  sare, putin parmezan ( o lingura )  la sfarsit.

     Preparare: pregatim legumele spalandu-le, curatam ceapa si tocam cubulete fine de tot atat ceapa cat si dovlecelul si ardeiul rosu si tija de telina. Separat intr-un vas pregatim supa de legume , adaugand cateva legume proaspete si radacinoase( patrunjel, telina, pastranac) condimentate cu sare si piper si le fierbem timp de 30 de minute pana obtinem o supa consistenta ( mai e si varianta rapida cu pregatit din cub de supa dar eu prefer varianta clasica).

    Dupa ce avem totul pregatit trecem la treaba: punem intr-un vas mai inalt untul la topit pe foc mic si cand este topit adaugam  ceapa si tija de telina tocate fin si le lasam pret de 2-3 minute amestecand cu grija . Adaugam apoi orezul si il lasam pana devine translucid , amestecand incet.   

   Dupa aceea  adaugam vinul si lasam sa fiarba la foc mediu pana la evaporare. Dupa ce s-a evaporat vinul turnam pe rand cate un polonic de supa fierbinte peste orez si amestecam incet cu o lingura de lemn pana la absortia totala a acestuia si apoi adaugam din nou cate un alt polonic.  Operatiunea va dura timp de aproximativ 15-17 minute pana este fiert orezul. Cu cateva minute inainte de a fi gata orezul adaugam ardeiul si dovlecelul cubulete, dupa ce au fost calite in prealabil 2 minute intr-un vas cu o  lingura cu ulei de masline, condimentate cu putina sare.   Amestecam incet si dupa ce am adaugat legumele si gustam spre final cand ne asteptam ca orezul sa fie gata.  In mod normal nu mai trebuie adaugata sare avand in vedere ca supa de legume a fost sarata si legumele calite aveau deasemnea sare, daca totusi mai trebuie adaugati la final.

    Se inchide focul cand orezul este fiert al dente, adica opune putina rezistenta atunci cand il sfaramam intre dinti  si daugam o lingura de parmezan ras si amestecam pana la omogenizare.  Vom obtine un risotto cu o consitenta cremoasa, cu o aroma aparte si placut la vedere. Noi l-am servit cu o salata mare de cruditati, a fost o masa perfect fara nimic altceva.

 

rissoto