Sylvia

 

     Este una din retetele mele preferate, avem de-a face cu finul si cremosul risotto si cu fructe de mare ….rezultatul nu poate fi decat delicios si rafinat.

     Este reteta cu care particip eu la concursul organizat de Cristi Roman , PAPA BUN 🙂  cum l-am cunoscut eu , pe blogul lui, am mai vorbit despre acest concurs, gasiti aici toate detaliile : http://www.foodblog.ro/2010/04/concurs-faza-finala-incercarile-celor-11-concurenti/

       Toate retetele propuse pentru participarea la concurs sunt excelente dar am ales  risotto alla marinara pentru  imi place in mod deosebit acest preparat, fin, aromat, capricios spun unii :))  nu foarte usor de realizat dar care te raspalateste pe masura la final prin gustul lui.

       Reteta  propusa si realizata de Cristi este excelenta, nu am inlocuit nimic, nu am schimbat nimic in realizarea ei, am adaugat doar  0 tija de telina , la risotto simt eu ca tija de telina si risotto au un mariaj perfect si o lingura de condimente naurale, un amestec complicat  ( cumparat de la un magazin de condimente si e special pentru supele cu peste sau fructe de mare ) de seminte de coriandru, coaja de nucsoara, cardamome, stea de anason, seminte de fenicul , pe care le-am fiert intr-un saculet al lor la prepararea stockului pentru risotto.

      Ingrediente necesare pentru risotto  : 250 grame orez pentru risotto ( arborio am pus eu ), 2 linguri  ulei de masline extravirgin ( Puget am folosit este un ulei de masline obtinut din amestec de masline verzi si negre , extraordinar la gust ) , 2 catei de usturoi, 3 cepe mici echalote, 200 grame de fructe de mare ( am folosit   fructe de mare proaspete : creveti nedecorticati, inele de calamar si 3 sortimente de scoici ( midii, palourde si amande ), o conserva de rosii decojite, un pahar de vin alb sec ( Sauvignon blanc am pus eu )  , o legatura de patrunjel verde,  o nuca de unt, sare, piper proaspat macinat.

 

preparare rissotto 1

    Pentru stock : fructele de mare pentru risotto , o tija de telina, cateva tije de patrunjel, cateva rondele de morcov, o bucata de pastranac, 2 rosii decojite, o ceapa mica, putina sare, putin piper proaspat macinat, saculetul cu lingura de condimente pentru supe de peste pe care l-am descris mai sus.

 

pregatire rissotto 4

 

    Preparare : am inceput prin a  prepara stockul, am cladit intr-un vas mai inalt fructele de mare, am adaugat legumele si verdeata , putina sare si un litru pe apa rece. L-am lasat sa fiarba minute 20 de minute de cand a inceput sa clocoteasca , spumandu-l cu grija atunci cand a fost cazul. Midii am avut cumparate in cantitate mai mare si nu le-am folosit la rissoto pe cele fierte in stock pentru ca ar fi fost prea fierte ( ele sunt gata in 5 minute ) asa ca pentru risotto le-am fiert separat doar 5 minute . Sincer am preferat sa il fac doar cu fructe de mare fara peste ca sa pastreze aroma pura a fructelor de mare.

 

pregatire rissotto 3

 

     Dupa ce am avut stockul preparat l-am filtrat si am ales fructele de mare si am pornit in aventura prepararii de risotto. Am pastrat stockul la cald intr-un vas pe aragaz.

  Separat in alt vas am pus uleiul de masline la  incins,am adaugat apoi ceapa si tija de telina taiate cubulete si le-am lasat sa se patrunda putin la foc mic, amestecand cu grija. Am adaugat apoi orezul si l-am lasat sa se imbrace putin in stratul de ulei incins pana a devenit translucid. 

 

pregatire risotto 5

    

       A venit momentul ca vinul alb sa isi aduca contributia, l-am turnat peste orez si l-am lassat sa clocoteasca pana ce a fost absorbit de orez. Totul se intampla la foc mediu spre mic, se amesteca cu grija si sa acorda atentia necesara capriciosului risotto 🙂  .   Dupa aceea se adauga pe rand cate un polonic de stock si se amesteca incet  asteptand ca orezul sa fiarba si sa se incorporeze lichidul. Operatiunea se repeta cu rabdare timp de aproximativ 15 minute.

 

pregatire rissotto 6

 

       Dupa aceea degustam orezul si daca este aproape facut, putin uscat in mijoc doar este momenul sa adaugam fructele de mare, rosiile decojite maruntite, usturoiul zdrobit si patrunjelul verde maruntit.

 

risssottoconcurs

 

     Amestecam cu grija si mai adaugam putin stock daca trebuie si mai lasam pret de 2-3 minute sa se patrunda aromele , stockul este bine sa fie adaugat spre sfarsit in cantitati mici ca sa u avem un risotto prea apos la final, dregem la final cu sare si piper.  Dupa ce decidem ca operatiunea este incheiata si mirosul  lui ne invaluie in modul cel mai placut, inchidem focul si adaugam untul.  Parmezan nu am adaugat,  am consierat ca untul este suficiet pentru aceasta combinatie.

 

risotto 5

 

       A fost cel mai bun risotto alla marinara care l-am mancat vreodata, Cristi multumesc pentru reteta. A fost execlent si datorita faptului ca am facut stockul in casa si pentru combinatia perfecta de ingrediente, pacat ca era foare tarziu si lumina nu m-a ajutat sa fac pozele cele mai reusite.

 

risotto 1

 

    Am concluzionat ca de fiecare data cand fac risotto ca prepararea lui nu este ceva extrem de complicat si ca risotto nu este un preparat neaparat capricios ….este  cumva ca si femeile 🙂  necesita multa atentie   si daruire inainte de avea rezultate spectaculoase 🙂 .