Sylvia

 

Nu am reusit inca sa postez reteta de la ultima portie de piftie facuta, a iesit super  buna si mi s-a parut chiar simplu de facut asa ca va imparatsesc si voua reteta acesata pe care o am de la Ioana , careia ii multumesc  si pe calea asta.

Am folosit cantitati mai mici pentru ca nu am facut multa, daca faceti portie mai mare dublati cu generozitate cantitatile. Am pus : 2 picioruse de porc, o bucata de jambon crud afumat ( cam 300 grame) , 3 rulouri de soric neafumat am gasit eu, 400 grame de carne macra de porc( eu las numai carnea macra dupa ce strecor piftia) , un os de vita sectionat, cu maduva ( preferabil fluierul piciorului a zis Ioana si m-am conformat 🙂 ) Am pus si cateva legume, 2 cepe mici, un morcov,  o bucatica de radacina de telina, 2-2 frunze de dafin, cateva boabe de piper, cativa catei de usturoi( dupa gust), sare,  apa cat sa acopere carnea din oala cu un lat de palma.

Preparare: am cladit carnea si legume spalate  si curate intr-o oala mare si am turnat apa rece cat sa treaca cu un lat de palma peste  carne, am pus dafinul, piperul  si putina sare si am dat la foc mare pana a inceput sa fiarba. De cand a dat primul clocot am pus pe ochiul din spate de la aragaz ( cel mediu) pe minim si am lasat sa fiarba extrem de incet 4-5 ore. Se spumeaza la inceput  de cate ori se aduna spuma, se fierbe fara capac si nu se completeaza cu apa. Trebuie fiarta f incet, sa se intrezareasca numai un clocot. Cand se desface carnea de pe oase si zeama pe care o gustam este lipicioasa pe buze este gata. Puteti sa mai testati si punand cateva picaturi pe o farfurioara si daca se prinde repede la frigider este gata.   Cu cateva minute inainte de a o lua de pe foc, adaugam usturoiul facut cu presa si mai condimentam daca trebuie, dupa gust.  Se strecoara cu grija si plaseaza bucatele mici de carne in vase mici, peste care turnam supa lichida. Se lasa sa se raceasca si se pune la frigider 12 ore.  S-a prins imediat si nu am avut nici o problema sa o rastorn apoi din boluri pe farfurie. Ioana a fost o super reteta , data viitoare tot reteta asa o sa fac .  Se serveste decorata cu boia  :

piftie