Sylvia

 

      Este o prajitura foarte populara in Franta, care se face in zeci de combinatii cu fructe, cu ciocolata, cu Nutella  eu va prezint astazi varianta clasica si promit sa fac si sa postez si variantele cu fructe si ciocolata. Este un desert preferat  de copii fiind simplu si execelent pentru a acompania o cafea fierbinte dimineata.

       Pentru o tava de chec mare avem nevoie de 4 oua, 250 de grame de faina, 230 grame de zahar si 2 plicuri zahar vanilat , 250 grame de unt, un plic de praf de copt. Intr-un bol mare mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea se zahar si cu untul la temperatura camerei pana obtinem o spuma pufoasa. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt si mixam pe viteza minima cu grija.

       Separat  batem albusurile cu restul de zahar pana obtinem o spuma ferma si amestecam apoi cu grija  cu o spatula cele 2 compozitii. Turnam aluatul obtinut intr-o forma de chec  unsa cu unt in prealabil si dam la cuptorul preincalzit la 190-200 de grade. Coacem la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sub tava de chec :

 

quatre quart

     

 

         Lasam la copt la 190-200 grade timp de 15 minute pana creste bine si vedem ca se rumenesc marginile si apoi scadem temperatura la 175 de grade si mai lasam 35-40 de minute . Este important sa nu deschidem usa cuptorului pana nu este coapta si sa verificam la final cu o scobitoare daca este bine coapta, daca iese uscata este gata prajitura daca nu mai lasam la cuptor pana cand testul cu scobitoarea iese ok.

        Se pastreaza foarte bine timp da 2-3 zile cu o folie de protectie sa nu se usuce si este foarte buna, va sfatuiesc sa o incercati macar o data.

 

quatre quart 2