Sylvia

pui la ceaun final - Copie

   

   Desi este o mancare obisnuita, chiar banala in combinatia aceasta si preparata dupa reteta asta sincer mi s-a parut un festin culinar. Imi place mamaliga, desi  fac destul de rar , si mereu experimentez cate ceva nou la capitolul asta.  De mamaliga la gratar am auzit prima data in bucataria italiana, am vazut-o ridicata acolo la rand de vedete, servita in cele mai variate feluri si ciudate combinatii. M-am bucurat sa o regasesc servita asa si in bucataria romaneasca, este o companie perfecta si vara si iarna atat la sosuri cu legume cat si la carne. Eu am adaugat la reteta clasica  de mamaliga la gratar ideea de a o rumeni intr-o lingura de unt cu granule de sare , ma gandeam sa incerc asta pentru ca imi place sa pun la mamaliga la final o nuca de unt sarat, parca ii da o aroma fina de tot de unt si un luciu aparte. Facuta la gratar cu unt sarat ia o pojghita crocanta, usor mai sarata si lucioasa si miezul ii ramane moale precum il stiti …  extraordinara aroma, trebuie sa o gustati. Nu sustin ca am adus mari contributii artei culinare 🙂  dar mamaliga asta trasa in unt la gratar este o idee delicioasa .

    Sa incepem deci sa si facem mancarea. Pentru 2 portii avem nevoie de : 4 copanele de pui  ( puteti sa fiti mai generosi cu portiile , eu am fost mai zgarcita  🙂 ) un ardei mare rosu capia, 2 fire de ceapa verde :

 

pulpe de pui la ceaun

 

    Mai avem nevoie de o lingura de ulei de masline, o lingurita de boia, sare, piper, putin coriandru maruntit, 50 ml vin, o canita de apa.

    Preparare: punem la calit rondelele de ceapa cu pulpele de pui, dupa cateva minute adaugam sare, piper si boia si stingem cu vinul. Adaugam rondelele de ardei rosu si pastram pentru final cozile de la ceapa verde. Adaugam si apa calda si lasam sa fiarba cu capac la foc mic ( eu am pus putina apa pentru ca la ceaun se face incet si nu trebuie multa apa, daca mai trebuie completati pana sunt facute pulpele ) :

 

pui la ceaun 1

 

     Dupa ce s-au facut pulpele si a scazut apa ramanad un sos bine legat adaugam cozile de ceapa verde taiate si le lasam un minut si punem coriandru maruntit. Cat timp fierb pulpele de pui ne ocupam de mamaliga. Am facut o mamaliga mai groasa in care la final am adaugat o nuca de unt cu sare :

 

pui la ceaun 2

 

     Dupa aceea rasturnam mamaliga pe o farfurie si o aplatizam in asa fel incat sa avem un patrat mare de mamaliga gros de 3-4 cm. Lasam sa se raceasca si o decupam dupa dorinta, eu am facut dreptunghiuri mari.  Pregatim untul cu granule de sare  ( eu am folosit untul  Motte  ) :

 

pui la ceaun 3

 

    Intr-o tava de grill punem 2 felii generoase de unt si cand s-au topit adaugam dreptunghiurile de mamaliga si le lasam sa se rumeneasca bine :

 

pui la ceaun 4

 

     Mamaliga asta este un vis…are o crusta crocanta mai sarata si un miez moale si aromat, merita sa o testati macar o data 🙂 . Dupa ce este gata mamaliga, o asezam pe o farfurie si o garnisim cu 2 pulpe si putin sos si gata masa :

pui la ceaun final 2

    A fost minunata dar trebuie sa o testati ca sa ma intelegeti de ce sunt asa incantata de aceasta mancare simpla dar plina de arome :

 

pui la ceaun 5 - Copie