Sylvia

 

   Va propun aceasta friptura foarte aromata si fina, excelenta pentru un pranz sau o cina cu prietenii sau in familie.

  Avem nevoie de : o plupa mai mare de miel, sare, piper, boia,un catel de usturoi, ierburi aromate in functie de preferinte ( eu am pus salvie proaspata si un amestec de ierburi uscate pentru salate care contin cam toate aromele)  o lingura de amestec de  seminte aromate ( coriandru, chimen, fenicul, ienibahar) . Este minunat acest amestec la orice friptura , daca nu il gasiti preparati-l acasa cu seminte cumparate preparat si puse in aceasi proportie, da o aroma aparte si se lipesc foarte frumos de friptura. Pentru marinat carnea avem nevoie de : 250 ml vin rosu, o lingura de otet balsamic, o lingurita de miere, 2 linguri de sos de soia, 50 ml ulei de masline. Eu am mai pus 2 linguri de amestec de legume taiate marunt ( ceapa, rosie, ciuperci aromate ) pentru a  inlocui   vegeta sau alte aromatizante artificiale. Optional puteti adauga la friptura castane, masline, ardei rosu.

  Preparare : se spala carnea si se ususca cu un servet absorbant. Se freaca bine cu sare, piper si boia si se impaneaza din loc in loc cu un catel de usturoi taiat bucatele . Se aseaza intr-un vas mai adanc si se toarna peste ea marinata facuta din toate ingredientele mentionate mai sus. Dupa aceea se adauga ierburile aromate si amestecul de semninte si se da la frigider pret de cateva ore.  Dupa ce a stat la frigider se aseaza in  vasul  pentru pus la cuptor, mai punem peste o lingurita de seminte aromate si  se mai adauga incet in vas fara sa atingem carnea 150-200 ml apa si se pune la cuptor, eu am folosit vasul roman :

 

miel in ierburi

 

     Se lasa cu capac la 220 de grade timp de o ora ( daca nu folositi vasul roman puteti sa lasati si mai mult completand cu apa daca e cazul din cand in cand) . Dupa ce carnea este bine patrunsa adaugam restul ingredientelor pentru garnitura ( eu am pus castane, un ardei rosu taiat rondele si  o mana de masline) . Mai lasam fara capac la 190 de grade inca 30- 45 de minute sa se rumeneasca incet si sa se patrunda bine carnea.  Se serveste cu garnitura la alegere si o salata lejera de cruditati, noi am servit-o cu o salata de vara de cruditati :

 

miel in ierburi final