Sylvia

 

    O minunatie de reteta numai  buna pentru acest anotimp in care este binevenita o doza mai  buna de calorii 🙂 . Reteta celebra care a inconjurat pamantul este beef stroganoff/stroganov  si numele se pare ca ii vine de unul din familia Stroganov, un diplomat cunoscut si pasionat de gastronomie. Prima reteta mentionata in 1861  in cartea de bucate  Elena Molokhovets‘  reteta de baza era cu bucati de vita ( cuburi )  prajite in unt,  realizat apoi un soc cu mustar si bouillon (fiertura)  de legume si smantana, nu era in reteta nici ceapa, nici ciupercile, nici vinul, boia, pasta de rosii optionala si nelipsitul tarhon. Reteta a evoluat si preluat alte ingrediente, tarhonul final zic eu este o tusa de finete si aroma care ii da o distinctie aparte, preparatul este la fel facut atat din fasii de pui cat si din fasii de carne ne vita.

   Reteta e simpla, avem nevoie de : piept de pui, o nuca de unt, sare , piper proaspat macinate ( eu folosesc pentru gatit sare de mare macinata ) , ciuperci champignon mici, o ceapa mica taiata fin, putina boia, o jumatate lingurita de mustar, 200 ml bouillon ( fiertura) de legume, 100 ml vin alb, o lingura smantana, tarhon, paste sau orez pentru garnitura ( eu am folosit paste proaspete) .

    Se pun la prajit in unt  pentru inceput bucatile de carne de pui taiate fasii si condimentate cu sare si piper :

 

 

     Scoatem bucatile de pui si repetam operatiunea  separat cu ceapa si cu ciupercile. Se reunesc apoi toate ingredientele :

 

 

     Se adauga  boia, mustar, vin alb bouillon de legume si lasam sa clocoteasca cateva minute . Adaugam smantana si tarhonul si  mai lasam sa “mijoteze”  sa fiarba incet un minut.

 

 

     Pastele se fierb separat si se monteaza in farfurie cu un inel de montaj, vom obtine asa un “cuib” de paste :

 

 

   Le garnisim cu pui stroganoff si avem o minunatie  in fata 🙂 :

 

 

    Se servesc calde, acompaniate de un vin alb, va doresc pofta buna :