Sylvia

 

    Nu am stiu cum sa denumesc aceasta reteta practic inventata de mine , am vrut sa fac un pui aromat la cuptos si am pus langa el cam tot ce mi-ar face mie placere sa simt la o friptura aromata :  ceapa mica echalote, ardei rosu, masline, castane si o mana de ciuperci aromate de padure . Rezultatul…..delicios perecum ma asteptam dar sa derulam povestea de la inceput .

   Avem nevoie de : un pui zdravan ( eu am pus pui fermier echivalentul puiului de casa din Romania ) , 50 ml ulei de masline, 100 ml bere blonda, 200 ml apa,sare, piper,boia, o crenguta de cimbru proaspat, o crenguta de marar,  3 cepe mici, o mana de masline, o mana de castane( eu am pus ceva castane fierte care le cumpar la borcan ), un ardei capia mic taiat rondele, o mana zdravana de ciuperci aromate ( eu am pus forestiere cu galbiori, hribi, ghebe, champinioane adaptati cu ce gasiti in bucatarie)  am facut un platou cu 5 arome diferite si am zis ca imi incerc norocul cu ele :

 

pui sylvia

    Preparare: am spalat si curatat bine puiul intreg, l-am uscat si apoi frecat bine cu sare, piper si boia si l-am asezat in vasul roman. Am turnat peste el uleiul, si apa am pus ierburile aromate si l-am dat la cuptor singur pentru 40 de minute, daca  aveti un pui care se face mai repede adaptati timpul pana e aproape facut. Dupa 40 de minute de fiert ai aburii vasului roman  i-am facut o verificare si am adaugat restul ingredientelor ce abia asteptau sa il insoteasca :

 

pui Sylvia1

 

   Am adaugat 100 ml de bere si am mai pus o crenguta de cimbru proaspat pe pui sa ii ramana aroma 🙂 si l-am pus din nou la cuptor, am mai lasat 10 minute cu capac si 10 fara capac sa se rumeneasca bine. In timpul asta se fac si ciupercile si restul ingredientelor si se zdrobesc, pusul lor de la inceputul fripturii nu mi se pare niciodata o idee buna, este varianata mea de preparare. Dupa cele 20 de minute, casa e plina de arome si puiul gata rumenit. L-am scos asadar pe un platou si am asezat pe  langa el castanele, ceapa, ciupercile, maslinele si ardeii ….o minunatie de combinatie de culori :

 

pui Sylvia 2

 

   L-am servit cu o garnitura de orez, este o garnitura discreta care nu incurca cu nimic aromele ce el insotesc din contra completeaza ideal orice aroma. A fost execelent, una dintre cele mai bune fripturi pe care le-am mancat vreodata avea langa aroma ciupercilor de padure,  aroma sarata a maslinelor negre si dulceata frageda a castanelor…..cine se pregateste sa spuna ce mare lucru castanele  la o friptura ….va fi intrebat de mine daca a mancat vreodata 🙂 incercati experienta si vorbim dupa :

 

pui Sylvia final

 

 

 Va servesc cu drag cu o portie virtuala, va invit sa testati reteta, inlocuiti si adaptati cum vreti sau mergeti pe mana mea 🙂  :

pui Sylvia final 1