Sylvia

 

 Aceasta este reteta cu numarul 300 🙂 nici nu ma gandeam acum un an si putina vreme cand am inceput cu acest blog ca voi ajunge la un numar asa mare de retete intr-un timp atat de scurt, fiecare dintre ele fiind o noua experienta culinara si o calatorie in cautarea unei arome…

 Sincer am stat putin in cumpana cu titlu 🙂  nu stiam cum sa sune mai explicit si mai apetisant totodata pentru ca a fost o minunatie de mancare.  Mi-a ramas gandul la el de cand am vazut filmul ” Julie& Julia”  si reteta cu rata dezosata , reteta pe care am de gand sa o testez.  Mi-am zis sa fac mai intai o proba cu un pui si inspirata de reteta propusa de Ama, o persoana deosebita si tare draga mie care stie face o multime de minunatii   in bucatarie am facut si eu o incercare.  Aici puteti vedea si reteta facuta de Ama   http://amainbucatarie.blogspot.com/2010/01/plui-dezosat-cu-umplutura-de-ficatei.html    .

    Avem nevoie de un pui potrivit ca marime, 1,2 kg a avut al meu si pentru umplutura puteti sa optati pentru ce vreti eu am pus ficatei de pui, galbiori ( ca tot aveam si am vrut sa profit de ei ) , un fir de ceapa verde, o tija de telina, o rosie si o jumatate de ardei rosu, cateva boabe de mazare verde.  Pe langa acestea am maipus  sare si piper si verdeata proaspat maruntita. Eu am adaugat un ou intreg la compozitie ca sa se lege mai bine :

 

      Sa  incepem cu inceputul 🙂 cu dezosatul puiului care la final trebuie sa ramana intreg….suna ciudat si complicat dar operatiunea in sine este destul de usoara . Incepem prin a aseza puiul pe o placa de decupaj cu pieptul in jos :

 

    Facem o incizie lunga pe tot spatele puiului si apoi incet incepem cu dezosatul pe portiuni.  Ajunsi la pulpe face o incizie cat e toata lungimea pulpei si dezosam cu grija, merge chiar usor :

 

     Aripioarele le-am lasat intacte si am intors apoi puiul si am dezosat pieptul astfel incat sa avem o carcasa de pui intreaga intr-o parte si de cealalta parte intreg puiul dezosat fara sa il portionam in mai multe bucati. Odata operatiunea incheiata am pregatit compozitia pentru umplutura. Am calit in putin ulei de masline toate ingredientele maruntite :

   

       Le-am condimentat cu sare si piper si le-am lasat sa se faca la foc mic. Le-am amestecat apoi intr-un bol cu un ou intreg crud si cu verdeata maruntita. Puteti  sa coaseti prima data puiul si sa il umpleti apoi, eu am preferat sa il umplu si sa il cos pe masura ce se umple ca sa pot sa pot sa il reconstitui mai bine si sa incapa o cantitate mai mare de umplutura in el. Asezam puiul dezosat pe o placa de decupaj si incepem operatiunea :

 

      Trebuie sa recunosc ca aceasta operatiune a durat ceva mai mult decat dezosatul dar am reusit pana la urma  🙂  am inceput din partea superioara a puiului si am  incheiat cu pulpele, am cusut cu atentie  ca sa nu iasa compozitia :

 

       Odata umplut tot puiul l-am intors si l-am uns cu putin ulei de masline, l-am condimentat bine cu sare, piper si verdeturi maruntite  si a fost pentru a lua drumul spre cuptor, eu am folosit si de data aceasta vasul roman pentru aceasta operatiune :

   

         L-am lasat la cuptor pret de o ora si jumatate pana s-a patruns bine si s-a rumenit :

 

 

       Din pacate cu pozele la sectiune nu stau foarte bine 🙂  datorita faptului ca am avut musafiri si  puiul a fost atacat repede si mi-am amintit de poze ceva mai tarziu dar pot sa va spun ca a fost delicios …..cu siguranta o sa repete reteta. Va pun o poza cu sectiunea dupa ce a fost deja mancat in mare parte puiul :