Sylvia

 

  Va prezint o reteta din bucataria Algeriana, pe care o cunosc destul de putin dar pe care o descopar cu drag, este plina de culoare si arome si in acelasi timp foarte lejera. Am invatat de la o buna prietena algerianca prepararea traditionala a cuscusului, inmuiat in apa cu arome de legume si frecat apoi cu palmele udate cu ulei de masline, ia o aroma aparte si ii da o textura pufoasa. Prepararea cu adevarat traditionala implica si fieberea lui intr-un vas special cu doua compartimente, jos se prepara legumele si carnea iar sus intr-un fel de sita in aburii de acestea se fierbe cuscus-ul, inca nu am acest vas dar intentionez sa il achizitionez si o sa vi-l prezint.

  Pentru aceasta reteta avem nevoie : 150 grame de piept de pui taiat fasii, ulei de masline, sare, condimente pentru cuscus ( contin curcuma, chimen, piper, ghimbir, coriandru) , legume asortate in functie de preferinte ( eu am pus o ceapa verde taiata rondele, ardei colorat, un dovlecel zucchini, o lingura de mazare boabe, morcov), un catel de usturoi, chimen.

  Preparare: intr-un vas mai adanc ( o tigaie gen wok am folosit eu ) pune o lingura de ulei de masline si adaugam carnea de pui si condimentele :

 

      Se adauga apoi legumele, usturoiul curatat de germenele intern si tocat marunt  si o canita de apa :

 

   Am mai adaugat un fir de condimente :

 

 

   Si putin chimen macinat, eu am un chimen algerian care are o aroma usor diferita fata de chimenul din Romania si o culoare usor portocalie, daca il gasiti pe undeva cumparati-l negresit pentru ca este minunat:

 

 

   Lasam sa fiarba la foc mic 10-12 minute si ne ocupam intre timp de cuscus. Se fierbe apa cu fond de legume si atunci cand clocoteste se toarna peste cuscus. Eu am pus aproximativ 100 de grame de cuscus, mereu fac prea mult 🙂 pentru ca se umfla foarte tare . Personal prefer cuscus-ul cu bob mediu ca marime :

 

 

    Lasam cuscus-ul in apa clocotita 3-5  minute, acoperit cu un capac apoi il amestecam bine si daca nu este inca moale atunci cand il gustam mai punem putina apa si il mai lasam 2-3 minute.Dupa ce este facut punem putin ulei de masline in palme si frecam bine cuscus-ul pana devine pufos si sfaramicios. Din pacate al meu se pare ca nu a fost de cea mai buna calitate, dupa ce am preparat doua ture si am vazut ca rezultatul e acelasi.. departe de un cuscus perfect care trebuie sa fie complet separat , m-am lasat pagubasa si l-am mancat asa 🙂 .  Intre timp se terminase si carnea si legumele asa ca am servit masa. Se aseaza un strat de carne si legume si in mijloc se pune cuscus-ul, eu am pus 2 linguri, am fost mai zgarcita 🙂

 

 

   Este o mancare lejera dar plina de arome si texturi pe care sper sa o degustati o data si sa va indragostiti de ea….ca si mine.