Sylvia

 

       Un platou principal festiv, excelent pentru masa de Revelion sau pentru o ocazie speciala. Nu este foarte dificil de realizat, trebuie doar tinut cont de cateva reguli simple, sa lasam carnea suficient la macerat si luat arome si sa nu se depaseasca timpul de 15-20 minute la gatit ca sa nu fie prea facute.

       Se calculeaza in mod normal o prepelita de persoana, avand invedere ca se servesc si aperitive si alte bunatati , deci eu am folosit pentru 4 persoane 4 prepelite, mai avem nevoie de 100 ml ulei, 150 ml vin alb , condimente, o lingura de verdeata ( salvie, rozmarin, ce preferati fiecare) . Pentru umplutura : 200 grame de ficat de pui, un fir de ceapa verde, o mana de ciuperci, 2 linguri ulei de masline,sare , piper,  verdeturi taiate fin, 2 felii de paine mai groase  inmuiate in lapte, un ou intreg.

       Preparare: se spala si se curata bine prepelitele  si pun intr-un vas mai adanc. Turnam peste ele un amestec facut din 100 ml ulei , 150 ml vin alb demisec, 100 ml apa, sare, piper, o lingurita boia, o lingura de ierburi maruntite ( eu am pus salvie si putin rozmarin, ambele de la congelator ca asa aveam) . Se lasa sa stea in amestecul asta la  frigider minim 3 ore, ideal este sa se lasam cu o seara inainte pana la momentul prepararii :

potarnichi 1

 

       Preagatim compozitia cu care vom umple  prepelitele, taiem bucatele mici ficatul de pui si ciupercutele si rondele fine ceapa verde. Daca preferati o compozitie mai omogena puteti sa faceti totul cu robotul sa obtineti o compozitea asemanatoare cu carnea tocata ( eu prefer sa ramana bucatele ) :

potarnichi

 

        Punem  intr-o tigaie cele 2 linguri de de ulei de masline si cand este incins adaugam ficatul de pui , ciupercile si ceapa verde. Condimentam dupa gust si lasam sa se faca la foc mic pret de 8-10 minute .

potarniche 3

 

          Dupa aceea lasam compozitia la racit si cand este doar calduta adaugam miezul de paine inmuiat in lapte , bine stors apoi, si un ou intreg. Omogenizam bine cu o spatula si mai condimentam daca este cazul. Cu aceasta compozitie umplem bine prepelitele sa stea umflate, si le asezam apoi intro tigaie mai mare cu peretii inalti. Eu am legat piciosusele cu un fir de ata ca sa stea apropiate si le-am aranjat cu grija in tigaie, nu am cusut locul de umplutura pentru ca nu iese si arata mai bine asa.  Turnam peste ele compozitia in care au stat la macerat, acoperim cu un capac si le lasam la foc mic primele 10-15 minute, rotindu-le din cand in cand :

 

potarnichi 4

 

      Dupa 10-15 minute  putem sa lasam focul putin mai mare si le rotim cu grija sa se faca pe ambele parti inca 5-10 minute. Dupa ce a scazut apa de la ele gustam putin piscand cu o furculita spatele unei prepelite sa vedem daca este bine facuta, trebuie sa ramana putin ferma sa nu fie prea moale ca isi pierde aroma. Se servesc calde cu ce garnitura doriti dumneavoastra, eu am facut de data asta cateva rondele de cartofi si cateva pastai late proaspete trase in unt :

potarnichi 5

 

       Eu va doresc pofta mare si un An Nou plin de impliniri,  va multumesc tuturor celor care ati trecut ” pragul casei ”  si  va mai astept cu cel mai mare drag si mereu cu bunatati calde 🙂 . Daca va decideti sa faceti acest fel de mancare sigur nu o sa fiti dezamagiti si oaspetii sigur vor fi incantati :

potarnichi final