Sylvia

 platou fructe de mare final

 

       Nu vreau sa ii dau vreo denumire pretentioasa sau interesanta ci simplu platou de creveti si scoici pentru ca a fost in sine un platou simplu, de fructe de mare cu legume. Am stabilit de ceva vreme regula ca macar de 2 ori pe saptamana  mancam peste si o data sau de doua ori fructe de mare. Poate pare la prima vedere un obicei putin costisitor financiar dar nu este deloc asa desi in Franta  nici pestele nici fructele de mare nu sunt pe lista celor mai ieftine preparate culinare. Ideea este ca aceste preparate nu se consuma in cantitate foarte mare ( cu exceptia scoicilor care sunt ieftine 🙂 )  asa ca pana la urma pretul final pe masa nu iese neaparat  mai mare  iar beneficiile aduse sanatatii sunt demne de luat in seama. Mai este si faza de obisnuinta pentru cei care din start spun ca nu vor fructe de mare, trebuie data o sansa gustului,  aleasa pentru inceput forma care pare mai atractiva sincer nu cred ca sunt oameni care au trecut de bariera preconceptie ca nu ar manca niciodata asa ceva si au fost dezamagiti. 

  Baietelul meu care acum are 4,5 ani mananca fructe de mare de la 2 ani , scoicile sunt marea lui preferinta culinara si consuma orice peste ii ofer , sotul este cel care a fost mai retincent dar dupa ce a vazut atat de multe retete ca sfarsit gustand si el si concluzionand ca sunt chiar bune 🙂  . Am facut aceasta mica paranteza pentru a-i incuraja pe cei care nu au testat inca aroma marii sa o faca si sa nu uite ca multe oligoelemente si minerale le gasim doar aici.

   Sa trecem mai bine la bucatareala si sa vedem de ce avem nevoie, pentru trei persoane am folost de data aceasta 600 grame de scoici , 250 grame de cerveti proaspeti ( nedecorticati,  i-am decorticat eu ) , o tija de telina taiata cubulete, un ardei rosu mic taiat bucati mici, 2 catei de usturoi, o ceapa mica echalote, o lingura de ulei de masline, 50 ml de vin si 50 ml apa, un sfert de lingurita de pasta de ardei  iute, verdeata proaspata : patrunjel sau coriandru.

    Preparare: se pun intr-un vas mai adanc gen wok legumele maruntite si cu lingura de ulei de masline si se lasa pe foc mic cu putina sare pret de cateva minute. Adaugam apoi crevetii si stingem cu vin, eu am pus si putina an in completare de data asta :

 

platou fructe de mare

 

  Dupa 5 minute de cand am adaugat crevetii adaugam scoicile  si le lasam pana se deschid. Cand se deschid adaugam usturoiul facut cu presa si verdeata maruntita eu am pus patrunjel :

 

platou fructe de mare 1

 

  Se iau imediat de pe foc, scoicile au un timp foarte scurt de preparare , trebuie luate imediat dupa ce se deschid ca sa nu isi piarda aroma si se isi strice textura, devin elastice daca stau prea mult.  Se pot servi simple sau acompaniate de spaghete sau orez, noi le-am servit simple de data asta cu un vin bun,  un adevarat deliciu :

platou fructe de mare final