Sylvia

 

       Am facut ieri acest platou cu fructe de mare si mi-a iesit delicios, a fost cel mai reusit din ce am mancat la capitolul asta vreodata.

      Avem nevoie pentru 2 portii de : 200-300 grame scoici, 2 bucati de noix de St Jacques, cativa creveti ( 8 am pus eu) , 200 grame de inele de calamar , toate proaspete dar cred ca se poate face si cu fructe de mare congelate daca gasiti de calitate. In Romania,  Metro am observat ca are multe fructe de mare proaspete.

 

platou fructe mare 1

 

        Pentru sos avem nevoie de : o ceapa mica taiata fin de tot, 150 ml vin alb (Chardonnay am pus eu ) , 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, un varf de cutit de pasta de ardei iute, un varf de cutit de boia, o lingura plina de smantana grasa, 2 catei de usturoi, o mana de patrunjel sau coriandru taiat fin.

       Preparare: am adaptat aceasta reteta dupa o reteta gasita pe net pentru noix de St Jacques care era cu smantana si ceapa si vin , eu am considerat ca ar da foarte bine si ceva picant si putin usturoi si am avut dreptate, a iesit minunat. Spalam bine toate fructele de mare si le lasam la stors pret de cateva  minute timp in care ne ocupam de ceapa si o tocam fin de tot. Inelele de calamar pe pregatim inainte separat, punandu-le la calit cu o lingura de ulei de masline, putin vin alb si sare si le lasam asa vreo 7-8  minute la foc mic.

      Intr-o tigaie mare punem ceapa la calit in ulei de masline si o lasam la foc mic de tot timp de cateva minute sa se inmoaie bine. Dupa aceea adaugam vinul si fructele de mare , aranjand in asa fel incat fiecare sa ajunga pe fundul tigaii ( de aceea este bine sa folositi una cat mai mare) . Asezonam cu putina sare si lasam sa clocoteasca la foc mic pana se deschid scoicile, intoracandu-le te toate incet cu o spatula sau o pensa mai mare.  Dupa ce s-au deschis scoicile adaugam calamarii si pregatim sosul.

 

platou fructe de mare 2

 

        Punem praful de boia si pasta de ardei iute, lingura de smantana si cateii de usturoi zdrobiti si amestecam incet. Dupa ce incepe sa clocoleasca stingem focul si puneme verdeturile taiate fin. Fructele de mare nu trebuie lasate mult pe foc pentru ca se gatesc prea tare si isi pierd aroma, eu le-am lasat pret de 4-5 minute in total cu pregatit de sos cu tot. De asemenea aveti grija cu sarea , trebuie in catitati infime la fructele de mare. Au iesit foarte gustoase, sosul ramane in cantitate foarte mica dar suficienta cat sa le dea o aroma  deosebita. Se servesc simple sau acompaniate de orez sau cartofi, eu le-am servit cu cateva rondele de cartofi natur, pensulati doar cu putin unt si cu ierburi proaspete.

     Va serevesc cu o portie si va sfatuiesc sa incercati macar o data reteta daca va plac fructele de mare  :

 

 

007platou fructe de mare