Sylvia

  

     V-am bombardat cu retete de prajitura cu mere 🙂 dar in sezonul asta mi se pare cea mai potrivita prajitura plus ca nu are asa multe calorii 🙂  parca .

     Am gasit aceasta reteta in ceva arhiva de pe www.desprecopii.com   cineva o postase la un subiect de prajituri cu mere prin 2004 .

     Avem nevoie de 1 si 3/4 pahare de faina, putina sare, 3/4 pahare de margarina solida taiata bucatele mici  apoi ( sau unt eu am facut cu ambele), 4-5 linguri de apa rece.

      Pentru compozitie avem nevoide de 6 pahare de mere taiate cubulete , eu am pus un kg de mere si a fost destul, un pahar  zahar  spunea reteta eu am pus vreo 5 linguri doar ca erau foarte dulci merele, scortisoara sau alte mirodenii daca preferati ( coaja portocala , vanilie ). Un pahar = 250 grame

      Preparare amestecam faina cu sarea si apoi cu bucatelele de margarina/untul si apoi punem din loc in loc si pe rand lingurile de apa. Iese un aluat dens si uniform din care formam o bula si o punem invelita in folie transparenta  pentru o ora la frigider

 

aple pie

 

        Dupa ce scoatem aluatul de la frigider il impartim in 2 parti si facem din fiecare cate o foaie rotunda putin mai mare ca diametrul tavii in care coacem. In  o forma de tava de tarta unsa bine cu unt sau margarina derulam prima foaie suficient de mare sa ii putem inalta marginile si apoi turnam merele peste aceasta foaie :

 

aple pie 1

 

           Facem apoi a doua foaie si o punem peste si lipim cu grija cu ajutorul unei furculilete marginile ca sa nu iasa compozitia de mere.  Pentru ca mi-a ramas aluat si am vazut in ceva revista de decorat placinte, am impletit din trei fasii inguste de aluat 2 cosite cat sa pot inconjura cu ele marginea tavii :

 

aple pie 2

 

         Am garnisit marginea tavii cu ele si in centru am facut cu cutitul o perforatie in forma de floare ( normal trebuie peforata foaia din loc in loc sa nu se ridice la copt si eu am ales metoda asta ) . Am mai pus ceva frunzulite de aluat peste de decor si gata placinta americana :

 

aple pie 3

 

 

        Se coace la jumatatea cuptorului , preincalzit in prealabil, cu o tava de protectie sub tava cu placinta pentru a evita arderea ei. Am lasat asa cum zicea reteta primele 15 minute   foc mai mare 210 grade am pus eu apoi am redus la 180 si am lasat inca 40-45 minute pana este aurie bine deasupra . Se pudreaza calda cu zahar :

 

aple pie 4

      

          Este excelenta noi am mancat-o calduta bine si cred ca o sa o incalzesc la microunde si cand o servim dupa ce se raceste :

 

aple pie 5

 

 

            Va sfatuiesc sa incercati reteta sigur o sa va placa si nu va ramane prea mult timp in bucatarie 🙂

 

aple pie 6