Sylvia

Pizza e una din preferintele noastre culinare, macar o data pe saptamana  fac pizza , este adevarat ca cea mai buna pizza am mancat-o in Italia dar indraznesc sa spun ca dupa indelungi perfectionari 🙂 pot concura cu o pizza din Italia.

La o pizza buna este foarte important atat blatul ( aluatul) cat si ingredientele, daca acestea sunt de cea mai buna calitate si raspandite pe pizza fara zgarcenie…nu are cum sa nu iasa o pizza buna.

Pentru aluatul necesar la 2 pizze mari sau 3 mai mici avem nevoie de 500 grame faina, 25 grame drojdie, o lingurita zahar,  sare , 2 linguri de ulei de masline. Este important, am aflat de pe site-urile italienesti ca sarea  sa nu intre in contact cu drojdia direct, deci o vom amesteca de la inceput cu faina, de asemenea aluatul de pizza trebuie lasat  la dospit o ora si apoi tinut la frigider minim 30 de minute ….deci trebuie rabdare si sa aveti la indemana timpul necesar pentru a astepta.

Aluatul se prepara simplu,intr-un bol mare se pune faina amestecata cu sarea, apoi facem o maia din 100 ml apa calduta , drojdia si lingurita de zahar , pe care o turnam intr-o groapa facuta in faina si o lasam presarata cu putina faina 15 minute.  Se framanta bine apoi cu apa calduta pana obtinem un aluat ferm,dupa care adaugam 2 linguri de ulei de masline si framantam din nou pana la omogenizare. Am incercat sa fac aluatul cu masina de facut paine si nu a  iesit ok deci eu am ramas la varianta framantat manual. Lasam aluatul la dospit o ora daca este cald, pana isi dubleaza volumul, apoi invelim cu o folie de plastic aderenta  bolul si punem la frigider pentru 30-45 minute .

pizza1

Dupa aceea scoatem aluatul si intindem foia de pizza,  nu folosim ruloul patiser ci presam incet cu mainile pana ajungem la foaia de grosimea si marimea dorita, eu prefer aluatul subtire la pizza :

pizza2

Foaia de pizza trebuie lasata in jur de 20 de minute, timp suficient pentru a pregati celelalte ingrediente si sosul de rosii. Pentru sosul de rosii pe care il punem ca baza pe pizza avem nevoi de 2 rosii mari decojite, pe care le mixam si le calim in ulei de masline timp de 2 minute, adaugam putina sare si ierburi aromate si gata sosul pt pizza.  Daca doriti sa sariti de aceasta operatiune se poate folosi si sosul de rosii pt paste, cel preparat cu busuioc sau altul in functie de preferinte.

Pregatim apoi celelalte ingrediente, pentru  acesta tip  pizza avem nevoie de 200 de grame de jambon, 50 grame de jambon crud uscat, 200 grame ciuperci ( de obicei folosesc crude dar de aceasta data nu am avut asa ca am pus de la cutie ), un adrei rosu taiat cubulete, mozzarella 125 de grame si cascaval ras 150 grame, optional puteti pune ardei iute daca doriti sa fie picanta.

pizza3

Taiem fasii jambonul si cubulete ardeiul rosu, rondele ardeiul iute  iar mozzarella o vom taia rondele  :

pizza4

Pe blatul de pizza intindem un strat subtire de sos de rosii, apoi presaram cascaval ras si punem feliile de mozzarella. Nu imi place branza presarata peste celelalte ingrediente pentru ca le acopera in intregime, asa pusa ca baza iese oricum la suprafata si ramane pizza mai aspectuoasa :

pizza5

Dupa aceea asezam celelalte ingrediente in functie de inspiratia de moment dupa care presaram oregano , o pizza buna trebuie sa fie generoasa cu cantitatile de ingrediente dar nu trebuie nici suprapuse prea multe ingrediente pentru ca nu mai se diferentiaza gustul lor :

pizza6

Se coace  in cuptorul preincalzit  la temperatura maxima in cazul cuptorului meu, 240 de grade Celsius, timp de 12-15minute pe treapta cea mai de jos a cuptorului :

pizza7

Eu o prefer cu ulei picant , se gaseste in toate supermarketurile , este un amestec de ulei cu ierburi aromate si ardei iuti.  Va servesc cu o felie si va spun ca merita sa incercati macar o data reteta !

pizza8