Sylvia

 

Anul  acesta am vrut sa schimb putin clasicul curcan la cuptor asa ca am cumparat de la macelarie un piept de curcan Bio de 2 kg  si am trecut la treaba .

Aveti nevoie de :  piept de curcan, ardei rosu, ardei verde, ciuperci champignon si ciuperci de padure, ceapa, sare, piper, ulei de masline, vin alb demidulce, o portocala, peritoneu/prapur foita aceea de grasime in care se inveleste si drobul de miel, ierburi aromate in functie de preferinta ( eu am pus rozmarin si salvie verde) putina paprika.

Preparare : pieptul de curcan se desface cu grija astfel incat sa obtinem un dreptunghi mare cu o grosime de 2 cm, se avanseaza circular cu cutitul de facut filé nu este grav daca grosimea este  neuniforma. Separat in putin de ulei de masline se calesc legumele taiate cubulete cu putina sare, piper, vin alb si ierburi aromate. Se asezoneaza carnea si se stropeste bine cu vin alb si se aseaza apoi legumele in strat subtire lasand o parte de 5 cm fara umplutura. Se ruleaza bine se aseaza deasupra rondele de portocala, ierburi aromate, se asezoneaza cu condimente si se imbraca  cu foita de grasime/prapur. Se leaga apoi destul de strans cu ata de bucatarie si este gata pentru cuptor. Preferabil este sa faceti aceasta operatiune cu macar 12 ore inainte de cuptor sa  lasati carnea peste noapte in frigider la fragezit stropita bine cu vin alb.

 

        Intr-un vas termorezistent cu capac eu am folosit unul de lut se aseaza 2 tije mari de telina ca sa nu punem diresct friptura sa poata circula sosul si vaporii  si se adauga putina supa de pui, vin alb si 2 linguri de ulei de masline. Eu am pudrat si cu putina paprika. Se lasa la cuptor pt inceput la 180 de grade si apoi se coboara la 150 grade timp de aproximativ o ora si jumata depinde de cantitatea de carne :

                 Daca aveti un termometru pentru carne puteti sa opriti coacerea cand ajungeti la 65-72 grade in mijloc in functie de preferinta . Daca nu aveti nu este grav eu nu am utilizat am mers pe feeling si a fost excelent, nu trebuie coapta prea tare carnea deoarece devine uscata :

          Rezultatul a fost magnific si super bun, o crusta aromata si un interior moale. Nu am o poza foarta buna cu sectiunea pentru ca s-a taiat si consumat f repede in noaptea de Revelion , cam asta este ce am surprins .: