Sylvia

 

         Pentru diminetile tot mai reci cand o cafea fierbinte sau un ceai fac minuni va propun aceste desert pe care vi l-am mai prezentat  doar ca de data asta am facut varianta clasica, in tava rotunda. Cantitatile pe care vi le dau sunt pentru 2 tavi cum fac eu de obicei 🙂

        Ingrediente pentru aluat : 600 grame faina pentru prajituri, 100 grame zahar, 25 grame drojdie proaspata,un plic zahar vanilat, 2 oua, 150 ml lapte, 200 grame unt sau margarina.

        Ingrediente pentru crema : 700 ml lapte, 100 grame zahar, 3 galbenusuri de ou, 3 linguri de amidon alimentar, 100 grame stafide, rom sau vanilie in functie de preferinta, eu am pus rom de aceasta data.

        Preparare: intr-un bol mare pregatim aluatul amestecand faina cu o maia facuta din 50 ml de lapte, o lingurita de zahar si drojdia. Dupa ce am lasat 15 minute framantam aluatul amestecand compozitia cu zaharul, ouale intregi, untul , zaharul vanilat  si restul de lapte.  Daca vi se  pare aluatul  prea moale puteti sa puneti mai putin lapte, conteaza foaret mult de fiecare tip de faina .

        Lasam aluatul o ora la dospit, timp in care pregatim crema pentru a avea timp sa se raceasca . Crema o pregatim intr-un bol mare, amestecand galbenusurile de ou cu zaharul si amidonul alimentar, eu il folosesc pe cel de la Maizena se gaseste si in Romania la Cora ( punem trei linguri pline bine ) . Dupa aceea subtiem cu lapte rece , adaugam aroma dorita si punem la foc mic pana incepe sa clocoteasca si sa se ingroase, amestecand  mereu. Deindata ce incepe sa se ingroase, o va face brusc, luam vasul de pe foc, mai amestecam putin si adaugam stafidele cand e inca  fierbinte . Mai amestecam din timp in timp ca sa se raceasca uniform fara cocoloase. Dupa ce au trecut cele 60 de minute intindem din aluat o foaie de aproximativ 0,5 cm ( pudram si masa si ruloul de intins bine cu faina )  si punem un strat uniform de crema, de data asta pentr a-i da o aroma de “iarna” am ras coaja de portocala peste crema  :

 

petits chinois tava

 

         Rulam incet si apoi taiem feliute late cam de 1-2 cm, folosindu-ne de un cutit foarte bine ascutit trecut de fiecare data prin faina.Asezam feliile ridicate intr-o tava rotunda pensulata bine cu unt inainte. La prajitura asta eu prefer tavile rotunde de aluminiu :

 

petits chinois tava 1

 

        Se mai lasa 30 de minute la dospit in tava si apoi se coc la 225 grade Celsius timp de 20-30 minute depinde de cuptor, cand sunt rumenite putin deasupra sunt gata. Eu le coc cu tava de protectie sub si la jumatatea cuptorului :

 

petits chinois tava 2