Sylvia

          Am mancat prima data paste cu fructe de mare in Italia la Rimini , am ramas fascinata de gustul lor. Aveau un amestec de arome rafinate si simple care le dadea un gust  deosebit de bun, am cerut reteta si bucatarul a fost dragut si mi-a explicat si reteta si modul de preparare. Va impartasesc si voua aceasta reteta care o puteti prepara cu ce fructe de mare preferati si gasiti, e preferabil sa le utilizati pe cele proaspete. In Romania a vazut ca Metro are o mare varietate de fructe de mare proaspete si la preturi accesibile, mai ales ca acestea se cumpara de obicei in cantitate mica.

        Avem nevoie de : paste de buna calitate, eu am folosit de aceasta data linguine de la Barilla pentru ca mi se par ca merg foare bine cu fructele de mare, 2 linguri ulei de masline, o lingurita de sos pesto, 1/2 lingurita suc de lamaie,25 -50ml  vin alb, 300 grame de inele de calamar, 5-6 creveti, 400 grame scoici , cateva tomate cerise, o tija de telina, cativa catei de usturoi taiati in lamele fine, o lingurita de patrunjel maruntit, sare, piper.

       Pregatim inelele de calamar pe care le calim la foc mic timp de 15 minute impreuna cu telina taiata marunt si 2 catei de usturoi taiati lamele fine, putina sare si o jumatate de lingurita de suc de lamaie si o lingura ulei de masline. Nu trebuie adaugata apa deloc, doar lasat totul la foc mic:

paste cu fructe de mare 1

 

          Separat pregatim pe o farfurie rosiile, patrunjelul si o lingurita de sos pesto :

 

paste cu fructe de mare 2

 

            Intr-un vas mai mare punem apa la fiert cu putina sare si cand clocoteste punem pastele, acestea alese de mine se fierb timp de 8 minute. Eu am pus cam 200 de grame de paste  :

 

paste cu fructe de mare 3

 

       Separat curatam scoicile si clatim crevetii , scoicile trebuie lasate in apa cu sare minim 30 de minute inainte de a fi pregatite:

 

paste cu fructe de mare 4

       

              Cand sunt aproape fierte pastele incepem pregatirea sosului cu fructe de mare, intr-o tigaie cu ulei de masline incins punem pentru inceput tomatele la caramelizat si le scoatem dupa ce eu luat o crusta aurie. Le saram putin si le lasam pe o farfurie fara sa le acoperim cu ceva. In uleiul  de masline adaugam sosul pesto si punem scoicile  si 25-50 ml de vin alb si lasam la foc iute. Dupa ce se deschid scoicile si se evapora vinul adaugam crevetii si calamarii, saram si piparam dupa gust si adaugam pastele fierbinti. Amestecam cu grija si lasam pe foc inca un minut sa se patrunda bine. O data asezate pe farfurie garnisim pastele cu tomate cerise si presaram o lingurita de patrunjel verde taiat marunt peste ele.

 

paste cu fructe de mare 5

 

        Este o reteta care ne aduce un plus de culoare si de aroma, imi aminteste intotdeauna de zilele de vara si de briza marii …Merg foarte bine acompaniate cu un pahar de vin, va doresc pofta buna !

 

paste cu fructe de mare 6