Sylvia

 

        Este o paine traditionala de Craciun, cu o aroma aparte de nuci si sarbatoare.

        Pentru 2 franzelute mici am pus 450 grame de faina ( eu am pus bio de tip 80 ) 150 grame de faina integrala , 250 ml lapte caldut, 100 ml apa, 3 linguri de unt topit, 50 grame de drojdie proaspata, o lingura de miere, o lingurita sare, 3 linguri de sambure de nuca maruntita . Am facut aluatul cu masina de facut paine, programul de framanatat si dospit  si am modelat 2 franzele , pe care le-am mai lasat la dospit inca 45 de minute. Le-am crestat si le-am pensulat cu lapte si am presarat sambure de nuca si peste ele.

paine cu nuca

 

            Am copt painea in cuptorul preincalzit la 230 de grade pentru 30 de minute. Eu o coc mereu la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sub grilul cu tava cu painea, in care pun 300 ml de apa sa faca crusta crocanta. 

 

paine cu nuca 1

 

           Iese foarte pufoasa si gustoasa, putin mai inchisa la cuoare de la faina bio. Daca nu aveti faina bio puteti sa faceti cu faina alba de tip 55, combinata cu faina de secara si faina integrala , sa obtineti culoarea mai inchisa si gustul acela usor dulce.  Cred insa ca am facut prea putina asa ca maine dimineata o sa mai fac o portie 🙂

 

paine cu nuca 2