Sylvia

Aceasta paine italieneasca are o aroma si o textura aparte, este una din preferatele mele, pe cat de simplu de preparat pe atat de gustoasa.

Ingrediente : 400 grame faina alta tip 55, 100 grame faina integrala, 300 ml apa calduta, 25 grame de drojdie proaspata, 3 linguri ulei masline, sare, o jumatate de lingurita de zahar brun.

Preparare: am pus toate ingredientele in masina de facut paine, incepand cu apa calduta, bucatelele de drojdie, zaharul, uleiul de masline , faina si la urma sarea.

ciabatta-1

Masina de facut paine nu e deloc o masinarie complicata cum pare, putem sa intervenim oricand in timpul framantatului pentru a verifica daca aluatul este pe drumul cel bun. El trebuie sa ia forma unei bile compacte si destul de ferme, cantitatile date de fiecare reteta mai pot fi ajustate cu faina daca aluatul nu e destul de bine legat. Depinde la fiecare in parte de faina folosita, de umiditatea din aer de aceea trebuie mereu ajustate atunci cand e cazul. Dupa ce s-a terminat aluat  de framantat si dospit  formam painea si o asezam pe o hartie de copt intr- o tava mai mare, ciabatta are o forma specifica lunguiata si plata. O mai lasam inca 15 minute la dospit si asa asezata pe tava:

ciabatta-2

Se coace in cuptorul incalzit in  prealabil la 210 grade pentru 30-35 minute iar apoi se creste temperatura la 230 pentru ultimele 5 minute pentru a se rumeni:

ciabatta-3

Se lasa la racit pe un gratar timp de 10-15 minute inainte de a se taia. Este o alegere excelenta pentru  o salata de vinete sau  la orice altceva tartinabil unde textura si gustul painii este pus in valoare. Va doresc pofta buna !

ciabatta-4