Sylvia

Este o mancare este  o mancare traditionala din Spania, regiunea Valenciana, este o mancare care pastreaza in ea aroma si mirosul marii…pur si simplu te transpune acolo, pe malul marii. Se poate prepara in zeci de feluri, amestecand carnea de pui sau de  iepure sau de porc cu orez si fructe de mare….adaugand la fel dupa preferinte legume ca ardei, mazare, fasole verde, rosii.

Astazi am  preparat o paella strict cu fructe de mare, am vrut ceva lejer si cu gust puternic de …..valurile marii.

Pentru 2-3 portii avem nevoie de : 125 grame de orez ( se pot pune 250  daca preferati mai mult orez, eu am vrut sa fie predominante fructele de mare )  250 grame de scoici, 10 creveti proaspeti, 50 grame fasole verde si 50 grame mazare, o jumatate de rosie fara seminte, sare, piper, sofran sau curcuma ( personal prefer curcuma pentru ca da o culoare minunata, are o aroma prezenta dar foarte fina…deci pe gustul meu, se gaseste in orice mare magazin la raionul condimente).

Pregatim scoicile, trebuie sa fie bine curatate de alge si lasate in prealabil o ora in apa rece. Ca sa alegem niste scoici bune trebuie sa stim ca ele  trebuie sa fie cu carapacea inchisa ca sa fie proaspete, cele cu carapacea deschisa trebuie aruncate ca sunt deja alterate.  De asemenea daca suntem in situatia de a conserva scoicile de pe o zi pe alta eu am gasit varianta asta : le pun intr-un vas cu apa  si o lingurita de sare de mare la figider, se pastreaza perfect , daca sunt deja in cutie sigilata ermetic nu este nici o problema se pastreaza asa foarte bine, daca nu puteti apela la metoda mea :

paella 1

Crevetii poraspeti se gasesc cel mai adesea in forma gatita deja, de culoare roz. Daca sunt proaspeti  negatiti sunt de culoarea  gri inchis dar se gasesc foarte rar sub aceasta forma. Atunci cand dunt proaspeti au un miros placut nu foarte pronuntat de mare in primul rand…nu de peste:

paella 2

Preparare : pregatim toate ingredientele necesare si punem pe foc un wok sau un vas special de preparat paella care este de asemea dintr-un material subtire si cu peretii inalti pentru a permite o pregatire rapida, eu nu am cumparat inca asa ceva deci am pregatit totul in wok. Se pune la incins 2 linguri de ulei de masline si pregatim legumele verzi :

paella 4

Si de asemenea orezul :

paella 3

Incepem prin a pune in uleiul incins legumele verzi si poi adaugam orezul si il lasam putin la calit impreuna cu legumele. Dupa un minut-doua adaugam o lingurita de curcuma  si 100 ml de apa fierbinte. Saram si adaugam putin piper si amestecam din cand in cand cu o spatula de lemn, mai adaugam apa fierbinte cand aceasta scade si supraveghem fierberea pentru 15 minute pana este aproape gata orezul:

paella 5

Dupa 15 minute adaugam crevetii, nedecorticati pentru a da un plus de aroma. Punem si jumatatea de rosie taiata in cubulete mici si mai adaugam putina apa daca este cazul, intotdeauna 50 de ml de apa fierbinte pentru a nu avea apa in exces. La 2 minute dupa ce am adaugat crevetii adaugam scoicile, acestea trebuie gatite foarte putin , atunci cand au toate carapacea deschisa sunt gata. In aproximativ 3 minute de cand am adaugat crevetii sunt si scoicile gatite si putem degusta si adauga eventual condimente dupa gust si inchide focul :

paella 6

Se adauga mereu putina apa pentru a avea la final un orez bine gatit dar fara prea mult sos, se serveste fierbinte acompaniat de o bere rece sau un vin rosu….astazi am optat pentru un pahar de Lambrusco, un vin spumant mai lejer italian , servit rece. Va doresc pofta buna !

paella 7