Sylvia

 

   Daca va ganditi la cina pentru o persoana nu trebuie neaparat sa fie un platou banal, ceva luat in graba din frigider…poate fi un adevarat festin pregatit pentru o persoana 🙂 eu asa am facut si am testat aceasta reteta de creveti. Am adaptat o reteta dintr-o carte de bucatarie chinezeasca, am adaugat ardeiul rosu pentru putina culoare si a scazut cantitatea de ceapa verde .      Este o reteta a “bucatariei ” Sichuan  cunoscuta pentru combinatia de arome puternice si combinatii interesante .

  Avem nevoie : 150 grame de creveti, un fir de ceapa verde, o jumatate de ardei rosu, 2 cm de ghimbir prospastat ras sau taiat fin. Pentru sos avem nevoie de : 1 lingura de ulei de masline sau arahide, un catel de usturoi, o lingura sos de soya, o lingurita de ulei de susan ( e foarte aromat ), 1 lingura de sos de rosii, 2 lingurite de otet de orez sau de cidru ( puteti inlocui cu orice otet ), 2 lingurite de zahar, putina sare, piper. Garnitura la alegere  : eu am folosit de data asta orezul negru fiert simplu cu apa si sare timp de 18 minute.

  Preparare: pregatim un bait  amestecand toate ingredientele  pentru sos si lasam crevetii decorticati in acest bait  timp de minim 3 ore la rece. Pregatim apoi legumele si scoatem crevetii din frigider :

 

orez negru cu creveti

 

  Intr-un wok  turnam crevetii cu sos cu tot si adaugam feliutele de ardei rosu si lasam la foc mediu 2-3 minute. Adaugam apoi rondelele de ceapa verde si ghimbirul ras si mai lasam 2 minute :

 

orez negru cu creveti 1

 

     Intre timp pregatim platoul  aranjand orezul negru cu o forma triunghiulara :

 

orez negru cu creveti 2

 

    Aranjam in jurul orezului crevetii si sosul si decoram cu rondele de ceapa verde :

 

orez negru cu creveti 4

    

     A fost o cina excelenta, crevetii au avut un gust minunat de la sosul cu susan si ghimbir, o sa repet cu siguaranta reteta. Eu i-am acompaniat si de un pahar de vin rosu si un film bun 🙂  :

 

orez negru cu creveti final