Sylvia

 

  A fost prima data cand am facut o prajitura de post, nu m-am gandit pana acum sa fac un desert fara unt, lapte, ou, ciocolata …:)  si nu este usor cand trebuie sa gasesti o solutie de inlocuire la toate. Trebuie sa le multumesc fetelor minunate de pe www.bucataras.ro  care au facut deserturi bune de post si mi-au declansat pofta. Reteta asta eset o adaptare dupa reteta Nadinei   aici puteti vedea reteta ei  http://www.bucataras.ro/retete/13637/negresa-de-post-cu-banane.html   eu am scos bananele, am inlocuit apa din compozitie cu lapte de soya si am mai redus unele cantitati.

  Varianta mea: 450 grame faina, 275 grame de zahar, 100 grame cacao( 120 trebuia dar atat am avut 🙂 ) ,  320 ml lapte de soya cu gust de vanilie  ( apa era in reteta de baza deci se poate face si cu apa ) , 250 ml ulei, un  praf de copt, 2-3 plicuri de zahar vanilat.

    Pentru glazura : 100 ml apa, 2 lingurite zahar, o lingura miere, o lingura cacao, esenta de rom.

   Pentru crema: 100 ml apa, o lingura zahar, o lingura miere,  2 lingurite cacao, o lingura smantana vegetala de soya, putin amidon alimentar Maizena.

    Pentru decor : cocos

    Preparare: se amesteca toate prafurile ( faina, zaharul, cacao)  intr-un vas mai mare :

                Pregatim uleiul si laptele de soya :

 

                Adaugam peste prafuri si mixam bine, eu am mai adaugat o mana de stafide  :

 

 

             Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie  de copt  si unsa cu ulei :

 

      Se coace in cuptorul preincalzit la 210 grade pentru primele 10 minute apoi lasam la 180 grade inca 25-30 minute in functie de cuptor . Eu coc mereu cu o tava de protectie sub tava de prajitura ca sa nu se arda si la  final facem mereu testul cu scobitoarea. Pentru ca imi plac prajiturile mai siropoase am facut un sirop din  100 ml apa, 2 lingurite  zahar, o lingura miere, o lingura cacao, esenta de rom pe care l-am turnat peste prajitura calduta. Eu am taiat in prealabil prajitura in patrate dar cred ca putea ramane foarte bine si intreaga ca a fost mai dificil de partajat dupa glazura asa ca va recomand sa nu faceti ca mine :

  

       Ca sa pot la lipesc cum trebuie cocosul m-am gandit sa fac o crema de post, a fost ceva experimental dar a iesit delicioasa asa ca va dau reteta : 100 ml apa, o lingura zahar, o lingura miere,  2 lingurite cacao, o lingura smantana vegetala de soya, putin amidon alimentar Maizena. Am fiert zaharul cu apa si mierea pana s-a ingrosat putin, adaugam cacao si smantana vedetala si la final ingrosam dupa plac cu putin amidon.

  

            A iesit o crema super lejera si aromata pe care am intins-o in strat subtire peste prajitura :

   

           Pudram generos cu cocos si gata prajitura, acum povestita pare mai complicata operatiunea de cat a fost de fapt 🙂 . Prajitura a fost delicioasa, moale si si insiropata o recomand cu caldura. Se pastreaza foarte bine intr-o cutie metalica si iese multa 🙂 eu am facut-o cadou jumatate si tot mi se parea multa 🙂 :

 

   

                        Si o ultima poza cu o felie 🙂 :