Sylvia

 

   Din pacate in ultimul timp  nu am mai gasit resursele necesare de timp si energie sa postez mai des si pe blog, sper sa reusesc saptamanile urmatoare pentru ca am o multime sa va povestesc si sa va arat, vreau sa va vorbesc depre modalitati de a taia legumele, despre sosuri, despre organizarea in bucatarie si multe alte lucruri pe care le-am  invatat la scoala de bucatari pe care o fac. Astazi va prezint pe scurt niste muraturi asortate care mie mi-au placut foarte mult cum au iesit.

   Avem nevoie de ardei mai mici de marime, varza, castraveti, un morcov, condimente( sare mare, piper, marar uscat, chimen)   si conopida …aici vine partea frumoasa ca eu am pus conopida mov si conopida portocalie, nu stiu daca ati vazut aceste sortimente de conopida.

    Se gaseste si aici destul de rar, eu am gasit-o la furnizorii restaurantului unde fac practica, are un gust deosebit de conopida obisnuita mai atenuat parca si pastreaza o fermitate buna dupa fierbere, daca aveti ocazia sa cumparati ca merita, asa arata conopida mea :

 

 

   Pentru reteta de ardei cu varza am pastrat proportiile pe care le stiam eu , la 2 kilograme de ardei ( eu am avut mici verde deschis) : o varza , cateva frunze de telina, optional o lingurita de chimen ( ii da un gust foarte bun ) sare mare dupa gust ( eu pun sa fie mai sarata varza cu putin decat la o salata obisnuita ) , cateva fire de marar, o mana de frunze de dafin, piper boabe eu am luat amestec de 5 boabe de piper, cateva boabe de mustar, cimbru verde sau uscat , 2 radacini de hrean taiate in tije subtiri( daca gasiti eu nu am avut)  , 3 l de apa, 3  linguri nu foarte pline de sare mare, 2-3 linguri de otet.

   Ardeii se spala bine si se usuca si se curata de seminte. II facem cu sare mare pe interior si ii lasam o ora sa ii patrunda sarea . Dupa aceea umplem ardeii cu varza presand bine sa fie bine tasata varza, adaugam si restul legumelor, buchetele de conopida, castravetii ( eu am avut cornisoni mai mari si i-am taiat in trei parti ) :

 

 

   Cladim apoi ardeii si restul legumelor  si punem printre ei frunze de dafin si cimbru, hrean( daca aveti eu nu am avut ) . Punem apoi boabe de piper si mustar si pregatim apa de pus peste ele. Eu am preparat 3 litri, pentru fiecare litru se calculeaza o lingura de sare si o lingura de otet ( puteti sa puneti si jumate cantitatea de sare si otet dar asa e mai sigur ca va sta si daca nu este un beci ra, eu mai pun cand fierbe si cateva foi de dafin si boabe de piper. Lasam sa dea un clocot scurt si oprim focul si lasam sa se raceasca putin sa nu se sparga borcanele si turnam peste ardei. Deasupra in borcan se pun frunze aromate (telina, cimbru) si se inchid ermetic cand sunt inca calde

 

 

   Se pune un platou sub borcane in camara pentru ca s-ar putea ca in zilele ce urmeaza ( la mine s-a intamplat asa cu borcanele cu filet simplu ) sa iasa putina apa cum fermenteaza varza. Daca scade prea mult se completeza cu apa cu sare si otet facuta dupa reteta data, daca nu scade sa ramana ardeii in afara apei se lasa asa.