Sylvia

 

    Imi are pofta de Mititei si pentru ca mai dureaza putin pana ajungem in Romania m-am decis sa fac acasa o portie sa vad ce iese.  Am si gasit o reteta veche de mititei de a ceva  restaurant celebru  din Bucuresti  , Carul cu bere , 🙂 si am tinut cont de sfaturile lor  in privinta carnii de vita amestecata eventual cu oaie si condimentele folosite. Reteta  pe care merita sa o cititi macar o gasiti aici  : http://web.mit.edu/romania/www/Recipes/mici-1920.pdf 

    Avem nevoi de : 800 grame de carne de vita nu foarte seaca, sa fie cu putina grasime pe ea, cateva bucati mai grase de carne de oaie am pus  in jur de 200 de grame, cativa catei de usturoi dupa gust ( eu am pus vreo 3 ca imi place sa se simta) 200 ml apa minerala ( reteta spunea  zeama de carne dar eu am preferat apa minerala ca mai facusem o data asa si mi-a placut cum a iesit) , o lingurita de bicarbonat, sare, piper, condimente pentru mititei de la Galeo (are si coriandru si enibahahar si cimbru, piper) mai lipseau din lista condimentelor din reteta veche din 1920 de la restaurantul Carul cu Bere din Bucuresti, anisul si chimenul pe care le-am pus eu separat, cate un firisor din fiecare . Am mai pus o lingurita de zeama de lamaie  si o lingura de ulei ca asa zicea reteta :).

    Preparare: Se toaca carnea, reteta zicea de doua ori prin masina de carne eu cum am facut-o cu robotul s-a maruntit f bine din prima tura 🙂 . Se amesteca bine carnea sa se omogenizeze si se incepe framnatatul ei cu apa minerala in care am pus lingurita de zeama de lamaie si bicarbonatul de sodiu. Dupa cateva minute adaugam treptata condimentele si amestecam bine pana la omogenizare. Spre sfarsit adaugam si lingura de ulei si amestecam in continuare sa fie bine omogeizata. La sfarsit mai amestecam cateva minute cu mujdeiul de usturoi . Reteta veche zicea de amestecat o ora si inca 15 minue cu usturoiul la sfarsit ….sincer am amestecat numai vreo 15-20  minute in total ca mi se parea bine omogenizat tot  si  ma gandeam ca depinde si de cantitati sigur, eu am avut o cantitate mica . Am lasat amestecul cateva ore la frigider ( probabil era bine facut seara si lasat pana dimineata,  si am modelat mititeii de un deget lungime si 2 degete grosime ( asa zicea reteta veche) .

 

mititei

 

     I-am prajit pe grill la foc mediu sa nu fie prea uscati si i-am stropit din cand in cand cu mujdei de usturoi  :

 

mititei 1

 

       I-am servit cu cartofi prajiti si mustar de Dijon 🙂  pe care l-am gasit mentionat si in reteta veche de la 1920 si trebuie sa va marturisesc ca au fost minunati. Ma si gandesc ce buni  erau cei pregatiti in varianta originala tinuti la ghetar  si framanatti indelung.  Pot sa va ofer reteta adaptata zilelor noastre  :

 

mititei final