Sylvia

  Am vazut aceasta reteta la Tavi postata pe www.bucataras.ro si mi-a luat ochii,  am adaptat-o in sensul ca eu am schimbat ciupercile champinion   cu amestec de ciuperci de padure si am pus un singur strat de ciuperci la mamaliga, a iesit excelent, multumesc pentru reteta .

   Avem nevoie de  400 grame de ciuperci, eu am pus amestec de ciuperci de padure( hribi, ghebe, galbiori, champinioane maro ), o ceapa medie tocata marunt, 2-3 catei de usturoi, o lingura de marar taiat fin, sare, piper, o lingura de ulei de masline ( puteti pune si mai mult  🙂  ) , o cescuta de apa fierbinte, o mana de patrunjel verde tocat fin, unt pentru tapetat  vasul . Pentru mmaliga o cana de faina de porumb, apa si sare .Facem o mamaliga mai groasa Tavi zicea o cana de apa o cana de faina, sincer vorbind eu nu am masurat exact.

   Preparare: pregatim ciupercile eu pe cele mititele le-am lasat intregi pe celelalte le-am taiat mai mari :

 

ciuperci forestiere

 

  Intr-o tigaie mai mare punem uleiul la incins sia adugam ceapa tocata fin si o lasam putin pana devine sticloasa. Adaugam apoi ciupercile, condimentam cu sare si piper si punem o cescuta de apa fierbinte. Dupa ce au fiert 10-15  minute  adaugam o lingura de marar tocat si 2-3 catei de usturoi zdrobiti cu presa si mai lasam la foc 5-10 minute( ciupercile mele fiind de padure au fiert mai greu ) :

 

ciuperci forestiere 1

   Dupa ce a scazut apa la ciuperci si ele sunt fierte adaugam verdeata eu am pus putin patrunjel ci cateva fire de ciboulette taiate fin. Facem intre timp si o mamaliga groasa si purcedem la indeplinirea retetei. Intr-un vas termorezistent uns cu unt asezam un strat de 2-3 cm grosime de mamaliga si nivelam bine.Peste el turnam un strat gros de ciuperci  :

 

ciuperci forestiere 2

 

   Adaugam inca un rand de mamaliga la fel de gros. Tavi zicea un reteta lui mai multe straturi dar eu am preferat asa sa iasa ca o prajiturica cu ciupercile in mijloc. Dam la cuptor la 180 grade pentru 15 minute am lasat eu ca era mic vasul, daca faceti in cantitate mai mare poate sta si 30 de minute.   Am scos minunatia de mamaliga si am decorat-o cu putina boia,ciboulette taiat fin si patrunjel :

 

ciuperci forestiere 3

 

    A iesit pe atat de buna pe cat mirosea de bine , daca nu ma credeti pe cuvant uitati cum arata o sectiune :

 

ciuperci forestiere 4

 

   Eu aici in Franta gasesc amestec de ciuperci de padure congelat cam peste tot , in Romania am vazut la Cora ghebe congelate, hribi uscati, champinioane de toate felurile, improvizati cum doriti ca asta este farmecul in bucatarie . A fost foarte buna si simplu de facut cu siguranta ca o sa repet reteta. Va servesc cu o portie sa va convingeti.

 

ciuperci forestiere final

 

   Aici aveti si reteta originala : http://www.all-food.ro/2010/06/03/ciuperci-cu-mamaliguta-la-cuptor/   va invit sa ii vizitati si blogul ca veti afla o multime de bunatati. Il laud cu drag pe Tavi pentru ca am eu o slabiciune pentru barbatii care gatesc  cu pasiune si  se mandresc cu asta .