Sylvia

 

   Bun gasit tuturor in acest an ! Imi cer scuze pentru urarea mea cu intarziere,  mi-am propus ca acest an sa reusesc sa scriu pe blogul meu mai mult si mai des, cateodata am senzatia ca nici nu stiu cum trece timpul, alte ori imi spun ca nu e nici o problema 🙂 ca timpul trece eu invat tot mai multe si mai multe  si o sa vin sa va povestesc si sa va arat la sfarsit ce am invatat. Nici nu imi vine sa cred ca au trecut deja 4 luni de cand am inceput scoala de bucatar …dar sa revenim la oalele noastre.

   Mi-am propus sa va vorbesc mai mult anul acesta despre legume, sa va conving ca ele sunt de fapt esenta unei alimentatii variate si sanatoase. Simteam cumva in Romania ca legumele sunt vazute mereu ca o “garnitura” o completare si nu  alimentul de baza in plus legumele consumate in Romania sunt destul de limitate ca diversitate si insuficiente ca si cantitate, sper sa reusesc pe viitor sa va prezint cat mai multe legume . De cand locuiesc in Franta ( si se fac aproape cinci ani)  am invatat sa descopar, sa iubesc si sa folosesc o multime de legume. Aici zic eu au locul lor binemeritat, se consuma in toate formele si gusturile, supele sunt in mare parte numai din legume si adesea antreurile reci sunt formate din legume crude sau salate. Simti dupa ce le-ai consumat un impuls de energie si o stare de bine, te simti lejer …. si asta zic eu e semn ca ai avut o masa sanatoasa.

     Azi va prezint o mancare usoara si lejera : legume la capac  cu foie gras. Foie gras se poate inlocui cu un ficatel de pui sau cu un gratar de pui. 

     Am folosit cateva legume ce le aveam la indemana : 2 cartofi rosii taiati rondele, un dovlecel verde zucchini, cateva fasii de ardei, cateva ciuperci.Pentru asezonare am folosit  ierburi aromate, un amestec de rosii uscate cu ardei iute, putina sare mare si piper proaspat macinate, o lingura de ulei de masline. Cireasa de pe tort a fost o felie de foie gras facuta la gratar.

    Preparare: se spala, curata si taie rondele cartofii si dovlecelul, ciupercile le taiem felii nu foarte subtiri si ardeiul il taiem fasii.  Ce trebuie sa stiti despre prepararea legumelor este respectarea timpului de prepararea a fiecarei leguma in parte, trebuie sa stiti ca nu avem mereu nevoie de apa si fierbere la legume si ca timpul de preparare nu trebuie sa fie de ordinul orelor… Am invatat de cand fac scoala de bucatari si stagii la restaurant sa iubesc legumele preparate in mare parte in suc propriu, asezonate simplu si lasate intr-o forma usor crocanta, o de redescoperiti legumele cu metoda asta de preparare.

   Asezam pentru inceput cartofii si ciupercile intr-o tigaie neaderenta, adaugam o lingura de ulei de masline si asezonam cu putina sare si piper si le lasam sa se faca la foc mic cu capac, pret de cateva minute. Focum trebuie sa fie mediu si in cazul in care gatiti pe gaz e preferabil sa puneti o placa de fonta sub tigaie pentru ca focul sa fie uniform. Dupa cateva minute adaugam ardeii si dovlecelul si mai lasam 4-6 minute. :

 

 

      In timp ce se fac legumele am pus la prajit felia de foie gras, tigaia trebuie sa fie incinsa si felia trebuie intoarsa foarte repede ca sa se rumeneasca inainte de a se dizolva din cauza caldurii :

 

 

 

        La final mai asezonam legumele dupa gust cu sare si piper eu am adaugat si o lingurita de ierburi aromate si putin amestec de rosii uscate si ardei iute si garnisim cu felia de foie gras. Va doresc pofta buna !