Sylvia

    Asa cum va spuneam de ceva vreme, am inceput de curand scoala de bucatar profesionist, fac ceea ce se numeste in Franta CAP en cuisine, o scoala care se intinde pe o perioada de 2 ani cu o alternanta de cursuri de o saptamana sau doua saptamani urmate de o perioada de practica in restaurant de 2 saptamani. Voi face practica intr-un restaurant gastronomic din orasul meu, o sa va vorbesc despre el dupa prima satamana lucrata acolo.

     Eu am intrat direct in anul doi, spre oarecum surprinderea mea, avand in vedere ca fac o formare “adult” si ca am unele cunostinte in domeniul culinar. Imi ramane sa recuperez primul an din mers, nu e foarte simplu pentru ca e numar enorm de retete deja facute si un volum imens de cunostinte tehnice de recuperat.

     Concluzii dupa prima saptamana :

    1. Bucatareala pe care o practicam acasa nu are nimic in comun cu munca de bucatar profesionist, nici dpdv al volumului de munca, nici ca tehnica sa nu mai vb de cantitati 🙂

    2. Se lucreaza mult, repede si obligatoriu bine, cand ai terminat cu pregatitul meniului, cu expedierea platourilor…dupa cateva minute de liniste cand simti in cele din urma extenuarea …urmeaza o alta etapa 🙂 curatenia in bucatarie : se spala, curata si definfecteaza tot pana in cele mai mici detalii, se aranjeaza tot si se spala pavimentul in toate cotloanele : dupa aceasta manevra stii cu adevarat ce este oboseala.

    3. Se lucreaza in echipa, pe echipe : este extrem de important sa te poti baza pe ceilalti, sa functioneze totul ok ca munca sa se termine la timp si rezultatul sa fie pe masura. Se comunica extrem de bine, cine termina treaba nu se odihneste ci ii ajuta pe ceilalti sa termine, se glumeste, se munceste si se are enorm de multa grija la cele mai mici detalii.

    4. Daca crezi ca in sfarsit s-a terminat nu te asteapta decat odihna, te inseli : dupa 10 minute de pauza se incep cursurile de tehnologie culinara. Se analizeaza meniul facut, tehnicile folosite, elementele cheie, greselile facute ( exista mereu si asa ceva 🙂  ) , se face un curs se teorile culinara si se discuta meniul din ziua urmatoare.

    5. Este ora 16, 45 ai inceput de la ora 8 si 10 dimineata, timpul a trecut extrem de repede dar oboseala pe care o simti iti spune ca orele trecute au fost resimtite de corp . Cei in cunostinta de cauza spun zambind ca in saptamanile de practica la restaurant e si mai greu …eu stau si ma intreb cum poate sa fie si mai greu 🙂 ?

    6. Am invatat enorm de multe lucruri in o saptamana de “scoala ” din care trei zile au fost practica in bucatarie. Am invatat ca poti incepe ziua facand aluat si garnisind 12 quiche loraine si ca asta poate sa fie numai inceputul ….:),  am invatat ca poti lucra cu un cutit oricat de mare ar fi el dar ca trebuie sa faci incet cunostinta cu el si cu un pansament la indemana, am invatat ca e bine sa ai mereu un prosop mic la indemana pentru ca in bucatarie mai totul e fierbinte 🙂 manerul la tigaia cu care am invatat sa sotez legumele, manerele la orice oala din zona, farfuria fierbinte in care se serveste clientul 🙂 .

   7.  Am invatat ca desi gatesc bine nu stiu mai nimic din ceea ce inseamna a fi “bucatar” cu adevarat 🙂 ca exista o multime de sosuri, de tehnici, de manevre si de unelte de care nici nu am auzit .

   8.  Am invatat sa ma bucur din nou de un calificativ “foarte bine” si sa zambesc ca un scolar care si-a facut bine treaba si e multumit de ziua lui dar stie ca urmeaza inca multe alte zile grele.

                                                                                                                                                                   Va contiua …  🙂