Sylvia

 

     Pentru ca azi e vineri am facut aceasta mancare de post petru mine. Iahnia cu boabe crude este foarte gustoasa si nu baloneaza, eu si iarna prefer sa fac cu boabe crude congelate, mai are si avantajul ca se face foarte repede, in 20-25 minute este fiarta deja.

     Avem nevoie de 300 grame de boabe crude de fasole, un fir de telina verde, o ceapa , un morcov mic, o jumatate de ardei rosu, 2 foi de dafin, boia, sare, piper, o lingura de delikat de legume, o lingurita de faina, 2 linguri ulei de masline.

    Intr-un vas punem la incins uleiul de masline si cand este gata punem ceapa taiata marunt cu morcovul si adeiul  tocat cubulete  si lasam cateva minute la foc mic. Dupa aceea punem o ligurita de boia si adaugam fasolea boabe spalata  in prealabil si turnam peste 250 ml de apa clocotita.  Adaugam, sare, piper, putin delikat,  2 frunze de dafin si un fir intreg de telina si lasam sa fiarba la foc potrivit timp de 20-25 minute pana cand este fiarta fasolea :

 

iahnie de fasole

 

      Dupa ce este fiarta mai completam cu apa daca trebuie cat sa treaca peste boabele de fasole, scoatem firul de telina si foile de dafin si turnam peste ea ligurita cu varf de faina dizolvata cu 2 linguri de apa rece. Prefer sa fac asa si sa nu pun faina in ulei incins  pentru a evita faina prajita care nu face deloc bine , ducand la cresterea colesterolului.  Se serveste fierbinte, optional puteti pune peste ea in farfurie ierburi aromate maruntite, eu am pus telina verde taiata fin de tot. Este excelenta insotita de muraturi, eu am atacat deja muraturile de anul acesta 🙂 . Va doresc pofta  buna !

 

iahnie fasole 2