Sylvia

Este un meniu excelent pentru masa de pranz de duminica,  atunci cand iti gasesti intotdeauna ragazul de a sta linistit la masa alaturi de cei dragi.

Ingrediente necesare pt 2-3 portii : 500 grame cartofi ( este bine sa avem din cei care se preapara la cuptor daca nu pot sa se foloseasca foarte bine cartofii rosii ) 200 ml lapte, 50 ml smantana, un ou, 200 grame de cascaval ras ( in functie de preferinta si gusturi puteti alege orice doriti eu am folosit Comté de acesta data) 15 grame de unt pentru tapetat tava, sare ,piper, putina nucsoara.

 

 

gratin de cartofi 3

Se curata si se taie cartofii rondele, alaturi de ei  pregatind celelalte ingrediente  pentru gratin :

 

gratin de cartofi 2

 

              Intr-o tava pentru cuptor tapetata cu unt si cu feliute de usturoi adaugam un rand de cartofi un rand de cascaval pana terminam cu un rand de cartofi, condimentand pe masura ce adaugam cartofii. Intr-un bol amestecam oul batut cu laptele,smantana  si 100 grame de cascavalul, punem condimente dupa gust. Turnam jumatate din cantitate peste cartofii din tava  si acoperim cu o folie de aluminiu si dam la cuptor la temperatura de 180 de grade pentru 20 de minute .

 

 

gratin de cartofi 4

 

                Dupa 20 de minute scoatem din cuptor inlaturam folia si turnam restul compozitie de lapte cu cascaval si presaram ierburi aromate deasupra si mai dam la cuptor 10-15 minute pana se leaga compozitia si se rumeneste deasupra.

 

 

gratin de cartofi 1

 

 

                  Se poate servi cu friptura sau  doar insotit de salata, eu am facut de aceasta data o friptura asortata de cotlet de porc si pulpe de pui.

                   Pentru friptura avem nevoie 2 cotlete de porc cu os si 2 bucati de pulpe superioare,  un fir de tahon,  2 fire de cimbru, cateva bucati de usturoi, sare, piper:

 

 

friptura asortata

 

 

                       Crestam bucatile de carne si le condimentam cu sare si piper si le asezam in tava pentru cuptor. Adaugam apa , uleiul, usturoiul si ierburile aromate si  ungem bucatile de carne cu pasta de rosii pentru a face o crusta aurie la cuptor:

 

 

friptura asortata2

 

    Le coacem in cuptorul incins in prealabil, primele 15 minute acoperite cu o folie de aluminiu si apoi inca 25-30 minute  fara folie si la foc mai mic, eu am facut friptura in acelasi timp cu gratinul de cartofi.

 

 

friptura asortata3

Am servit friptura acompaniata de gratinul de cartofi si o salata de  varza cu rosii si castraveti. Pentru a face un aranjament mai dragut in farfurie am pus salata cu ajutorul inelului de inox pentru decor : 

 

friptura asortata4

Dupa ce am asezat salata adaugam gratinul de cartofi si friptura. Va doresc pofta buna !

 

friptura asortata5