Sylvia

Este una din muraturile preferate dar de cand sunt aici nu am reusit sa pun pana anul acesta. In Franta nu se comercializeaza si folosesc  gogonelele dar am vorbit cu un comerciant producator de la piata si l-am rugat sa imi aduca  rosii verzi 🙂 si asa am rezolvat problema, nu a gasit foarte multe dar am rezolvat problema, sa fie macar de gust. Am deconspirat metoda mea pentru a fi de  folos celor acre locuiesc aici si vor gogonele , se poate negocia la piata .

Pentru ca nu am avut decat borcane mici si am pus pe langa ele cate o bransa mica de conopida, in Romania puneam in vas mare cu conopida si castraveti si ardei….aici m-am adaptat la situatie. Apa care trebuie pusa peste ele eu o fac la fel la toate muraturile, intr-un vas  pun apa la fiert, cu boabe de mustar, foi de dafin, boabe de piper si o crenguta de cimbru. Cand clocoteste apa pun pentru fiecare litru de apa o  lingura de sare mare si o lingura de otet.

Cladim gogonelele in vas, incepand cu un strat de telina si cimbru uscat, apoi gogonele si iar cate un fir de telina sau cimbru, punem in fiecare borcan cate o frunza sau 2 de dafin, putin marar verde  si cateva boabe de piper, un catel de usturoi. La sfarsit punem frunze de telina si cimbru.   In Romania puneam si cate o tija de hrean si cateva frunze de visin dar aici nu am avut, sper sa reziste si asa.  Peste gogonelele si conopida cladite in borcane se toarna  compozitia fiarta racita doar putin cat sa nu se  sparga borcanele, mama zice ca daca pui un cutit sub borcane rezista si la apa clocotita…eu sincer nu am incercat metoda si am asteptat sa se raceasca putin. Este important ca apa sa treaca peste gogonele, daca locul de depozitare nu e foarte uscat sau e temperatura prea ridicata acolo se poate pune deasupra in fiecare borcan inca o jumatate de  lingurita de otet la borcanele de pana la 1 litru sau o lingurita la cele de 3l.

gogonele