Sylvia

Perioada aceasta a anului este minunata, caldura parca s-a mai domolit si peste tot e plin de culoare si arome, legumele sunt din abundenta si gustul lor este pe masura. Este perioada anului in care trebuie profitat la maxim de legume si consumate in cantitate cat mai mare, eu personal gatesc zilnic legume si nu ma satur de gustul lor.

Aceasta mancare de legume am facut-o de nenumarate┬á ori ­čÖé in toate combinatiile posibile, ce am adus nou la acest ghiveci de legume este o aroma subtila de ciuperci de padure pentru ca am strecurat intre legume si cateva ciuperci congelate de padure ( hribi, galbiori, champinioane de padure) .

Avem nevoie de : legume cat mai multe eu am pus o vanata in degrade ( este un soi care are mai putine seminte ), dovlecel galben si verde, cateva ciuperci champinion proaspete, o rosie :

 

 

Pe langa acestea am mai pus cateva pastai verzi, 2-3 cartofi rosii, o mana de ciuperci congelate de padure, o jumatate de gogosar, un morcov, o ceapa mare, putin orez, 2 linguri de ulei de masline si sare si piper proaspat macinate. La asa multe legume proaspete si aromate nici nu aveti nevoie de arome sau potentiatori de gust artificiali, este bine sa lasati sa se simta aroma legumelor.

Preparare: vanata am taiat-o cuburi mari si am calit-o separat cu o lingura de ulei de masline si putina sare :

 

 

Intr-un vas mai adanc ( eu folosesc mereu unul de fonta gen ceaun romanesc )  se pun la calit in ulei de masline legumele cu timp de fierbere mai mare : ceapa, morcovul, cartoful, ciupercile . Se lasa pret de un minut sa se patrunda apoi se adauga sare, piper, boia si putina apa :

 

 

La 5-8 minute dupa aceste legume se adauga orezul ( al meu avea timp de fierbere de 10 minute) apoi fasolea verde, rosia, gogosarul si la cateva minute dupa dovlecelul ┬ási vinetele care au timp de fierbere foarte mic. Secretul unui ghiveci reusit este respectarea timpului de fierbere pentru fiecare leguma, sa fie bine facuta dar totusi nu prea fiarta.┬á La sfarsit se mai asezoneaza dupa gust cu sare si piper proaspat macinate si se serveste cu verdeata aromata, eu am folosit patrunjel de gradina. Este o minunatie de mancare, cu aroma de legume si un iz subtil de ciuperci de padure …daca veti testa reteta va veti indragosti de ea. Va doresc pofta buna !