Sylvia

creveti picanti final

 

        Am gasit aceasta minunata reteta pe blogul culinar al lui Radu Popovici, si deja am facut-o de cateva ori, aici puteti vedea postarea : http://www.reteteleluiradu.ro/2010/08/17/gambas-al-ajillo/#more-5745 . Am o deosebita admiratie pentru acest blog si pentru  domnul Radu Popovici,  un pasionat in adevaratul sens al cuvantului de arta culinara, mereu in cautare de retete si arome noi.  Are si multe articole intersante despre ustensile de bucatarie, istorie culinara, condimente….ce mai, un taram cu totul fascinant pentru mine. Va recomnad cu caldura sa treceti  o data pragul virtual si sa ii vizitati bucataria, cu siguranta o sa reveniti cat de des se poate, asa cum fac si eu 🙂 .

  Avem nevoie deci de :  250 g creveti cruzi (circa 16 bucati) eu i-am luat intregi si i-am decorticat eu, 3 catei de usturoi  tocati marunt, sare,    piper negru proaspat macinat, 1 lingurita boia dulce, 1/4 lingurita fulgi de ardei iute spunea reteta eu am pus pasta de ardei iute ca asa aveam in casa, 3 linguri de coniac, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, cateva frunze pentru servit eu am pus ruccola da data asta , reteta spunea busuioc am testat  si asa e excelenta , 1 lingura de suc de lamaie, 3-4 felii de paine prajita.

creveti picanti

 

        Prepararea este simpla si usoara :  in prealabil se  prajeste painea pana se rumeneste putin, apoi se taie patrate potrivite ca marime, in jur de 3 cm pe latura. Se condimenteaza crevetii cu sare si piper. Incingem  uleiul la foc mic,  adaugam usturoiul si pasta de ardei iute si  lasam  1 minut, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu. Se aduce flacara la mediu si se adauga crevetii, sucul de lamaie, coniacul si praful de  boia.

creveti picanti 1

 

      Se amesteca cu grija cu o spatula si se gatesc in jur 3 minute, pana ce se fac roz-portocalii.  Crevetii si fructele de mare proaspete in general au timp de gatire scurt, la foc mediu. In felul acesta isi pastreaza cel mai bine aroma si textura, prea gatiti isi strica textura, devin cumva elastice si fade la gust.

      Se aranjeaza crevetii cate unul pe fiecare patratel de paine prajita pe un platou si se stropesc cu uleiul aromat din tava. Se pot fixa si cu o scobitoare dar eu i-am preferat lasat asa de data asta. Se presara cu ruccola printre ei  gata platoul. Aceasta reteta este de inspiratie spaniola, in restaurantele de acolo am degustat  vara aceasta de cateva ori  gustarile lor   “tapas” , cu fructe de mare si mezeluri aromate si m-am bucurat foarte mult sa gasesc aceasta reteta in care am regasit aroma de acolo. Multumesc inca o data pentru reteta si inspiratie si va las sa degustati vizual o portie de “gambas al ajillo” :

creveti final 1