Sylvia 10 min. 15 min.

 

Va prezint un preparat simplu  si extrem de gustos care va face unanimitate,  fiind apreciat si de catre cei mai pretentiosi degustatori : o friptura de vita frageda si o garnitura  fina si aromata.  Carnea de vita este foarte importanta asa ca alegeti o carne maturata, va trebuie o vita care este de rasa de carne si pentru genul acesta de fripturi gatite rapid alegeti mereu vrabioara, filé-ul de vita care se prepara repede si raman fragede.

Avem nevoie de : 150 grame de vita de persoana, sare de mare, piper proaspat macinat, unt clarificat, cartofi, ceapa verde, ulei masline, ciuperci de padure, ciuperci champignon.

Preparare : pentru écrasse de cartofi care este   garnitura se fierb cartofii in coaja in apa cu sare, se  curata, se zdrobesc cu o furculita ca sa ramana si bucati mai mari, se adauga ulei de masline, sare , piper si ceapa verde tocata marunt. Are cu totul alta textura si gust decat piure-ul de cartofi , este mai rustic si mai aromat. Ciupercile de padure si cele champignon se taie bucati mari si se calesc in ulei de masline cu putina paprika , sare, piper. Se adauga apoi putina apa si se lasa sa clocoteasca incet, hribii lasa ei un soi de sos onctuos foarte bun nu mai este nevoie de nimic adaugat.

Friptura de vita se demareaza atunci cand garnitura este gata pentru ca aveti nevoie doar de cateva minute si trebuie servita fierbinte.  Ce trebuie sa stiti despre carnea de vita este ca se lasa intotdeauna la temperatura camerei inainte de preparare pentru ca fibra sa fie destinsa si sa nu aveti o reactie brutala de contractie la prepararea ei la foc iute. Carne ase asezoneaza chiar inainte de gatire cu sare de mare si piper proaspat macinat, nu are nevoie de alte arome. Intr-o tigaie stil grill se pune o pelicula fina de unt clarificat si se aseaza bucatile de carne, daca sunt subtiri ca cele din imagine este nevoie de mai putin de un minut pe fiecare parte pentru o gatire à point=medium rare cum recomand ca si gatire pentru incepatori 🙂 cunoscatorii de carne de vita sunt pentru gatirea saignant= rare  care ofera o carne moale cu o textura fondanta .

Garnitura se monteaza simplu, cu un inel de montaj facem un turnulet de cartofi si in mijloc scoate cam o lingura din compozitie ca sa facem forma de “fantana” in aceasta se adauga amestecul de ciuperci :

 

013

   Se aseaza dupa acea bucatile de carne :

018

   Se decoreaza cu verdeata : salvie, cimbru verde, ceapa verde, flori comestibile eu am pus ceva flori mov si flori de salvie

023

       Tot ce se pune in farfurie trebuie sa fie comestibil, eu am mai adaugat niste piper si fulgi de ardei iute si un sos de piper la final, sosul nu mai apare in poza 🙂 :

036