Sylvia

Va prezint asa cum v-am promis friptura de miel facuta in acest an pentru masa de Paste, friptura de miel marinata 36 de ore, facuta la 140 de grade timp indelung. Am incercat sa o prepar altfel decat in ceilalti ani sa o las la marinat cu vin si ierburi aromate timp indelung si am facut-o la cuptor in doua etape , la 160 si apoi 140 de grade, timp de aproape 5 ore, a iesit deosebit de buna si frageda, fara sa exagerez probabil cea mai buna friptura de miel facuta vreodata.

Aveti nevoie de : pulpa de miel,sare  de mare,piper, ulei masline, vin alb, salvie verde, menta, cimbru, rozmarin,fulgi de ardei iute, usturoi.

 

Am inceput totul de la o carne de foarte buna calitate , esentiala pentru a avea o friptura reusita. Am avut o pulpa de miel de 3 kg , am respectat pasii de condimentare, marinare si preparare si rezultatul a fost pe masura.

In prima etapa se amesteca sarea de mare cu piper boabe si cu ierburi aromate ( salvie,  menta, rozmarin, busuioc  ) se adauga fulgii de ardei iute, se mixeza intr-un mojar sau cu un mixer  cu  putin ulei si vin cam 200 ml si se freaca pulpa de miel cu acest amestec.

Se filmeaza pulpa de miel cu film alimentar ca sa evitam contactul cu aerul si ca patrunda aromele in carne. Se lasa carnea la frigider timp de 24 de ore ( eu am coborat temperatura frigiderului la 1 grad, si am asezat carnea in partea de jos unde este cel mai rece) .

 

 

Dupa 24 de ore se desface carnea, se aseava intr-un vas nemetalic si se improspateaza marinata. Adaugam in plus usturozdrobit si vin alb din belsug. Se acopera cu un film alimenar si se pastreaza vasul inca 12 ore la frigider.

In prima  faza se scoate pulpa de miel si se lasa la stors , se prajeste bine pe toate partile in ulei de masline aromatizat cu ustu roi si cimbru  verde, pana obtinem o culoare frumoasa. Se pune la cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 2 ore si 45 minute.

 

 

 

 

Dupa acesta etapa se opreste coacerea si se lasa mielul la odihnit pret de cateva ore la rece, poate sta si o noapte intreaga. A doua etapa de coacere se face la 140 grade timp de 3 ore, intorcand pulpa de miel la fiecare 30 minute – o ora si completand cu vin alb ori de cate ori lichidul din tava scade.

 

 

 

Se lasa sa se odihneasca minim 15 minute inainte de a fi servita, se serveste cu o garnitura dupa plac si cu un sos bun, am pus si reteta de sos pentru friptura de miel  http://www.bucataras.ro/retete/sos-pentru-friptura-de-miel-59195.html.  Va doresc spor la treaba si pofta buna, cu siguranta daca veti testa reteta o sa fiti incantati de rezultat.